Geneesmiddelenoverzicht anesthetica, lokaal, overige

Deze hoofdrubriek bevat 6 rubrieken:

Toon geneesmiddelen

Toon geneesmiddelen

Toon geneesmiddelen

Toon geneesmiddelen

Toon geneesmiddelen

anesthetica, lokaal, overige

Werking

Werkingsmechanisme

Lokale anesthetica

  • blokkeren reversibel de natriumkanalen van de zenuwcel door interactie met receptoren aan de binnenkant van de membraan. Hierdoor kan geen depolarisatie van de zenuwcel optreden wat de prikkelgeleiding in perifere zenuwbanen en -vezels tijdelijk verhindert.

Capsaïcine

  • remt de synthese van substance-P, dat betrokken is bij de overdracht van pijnprikkels vanuit de perifere zenuwen naar het centrale zenuwstelsel. In het begin wordt substance-P vrijgezet uit de zenuwuiteinden. Dit veroorzaakt gedurende de eerste (1 tot 2) weken van de behandeling een warm en branderig gevoel. Bij voortzetting van de therapie treedt depletie op van 'substance P', waardoor het brandende gevoel afneemt en de geleiding van pijnprikkels wordt verhinderd.

Effect

  • het tijdelijk ongevoelig maken voor pijnprikkels (lokale anesthesie) van huid- en slijmvliezen, door tijdelijke onderdrukking van de prikkelgeleiding;
  • in beperkte mate vermindering van jeuk.

Typerende bijwerkingen

  • Zie voor de bijwerkingen van deze middelen de betreffende geneesmiddelteksten.
  • Lokale anesthetica die worden aangebracht op beschadigde huid kunnen snel worden geabsorbeerd, waarna systemische bijwerkingen kunnen optreden.
  • De plaats van toediening, en dan met name de mate van vascularisatie van het behandelde gebied, is van belang voor de absorptiesnelheid. Na toediening op slijmvliezen komen bloedspiegels voor die vergelijkbaar zijn met de spiegels na i.v.-injectie.
  • de belangrijkste systemische bijwerkingen van lokale anesthetica betreffen het centrale zenuwstelsel en het hart- en vaatstelsel. Zie hiervoor ook de groepstekst anesthetica (lokaal, parenteraal)#typerende bijwerkingen.

Literatuur

  1. Aronson JK, et al. (eds). Meyler's side effects of drugs. 16th ed. Amsterdam: Elsevier, 2016.

Kosten

Kosten laden…

Vergelijken

anesthetica, lokaal, overige vergelijken met een andere geneesmiddelgroep.

Zie ook

Indicaties