zinkoxide (bij aambeien)

Samenstelling

Zie voor hulpstoffen de productinformatie van CBG/EMA of raadpleeg een apotheker.

Zinkoxide Zetpillen FNA XGVS OTC Formularium der Nederlandse Apothekers

Toedieningsvorm
Zetpil
Sterkte
100 mg/g

In vette basis (Suppositoria zinci oxidi 10%).

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS).
OTC 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel.
Bijlage 2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
Aanvullende monitoring Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

zinkoxide (bij aambeien) vergelijken met een ander geneesmiddel.

Advies

Voor de symptomatische behandeling van hemorroïden volstaan bij de meeste patiënten conservatieve maatregelen, zoals het vermijden van persen, het niet uitstellen van toiletgang bij aandrang, eten van vezelrijke voeding en innemen van 1,5-2 liter vocht per dag. Pas eventueel lokale therapie toe ter verlichting van klachten als pijn, zwelling en jeuk. Daarbij hebben indifferente middelen, zoals vaselinecetomacrogol of zinksulfaatvaselinecrème of zinkoxidezetpillen, de voorkeur omdat er minder kans is op bijwerkingen. Pas bij onvoldoende verlichting hiermee als tweede keus eventueel kortdurend hydrocortison- of lidocaïnevaselinecrème toe.

Indicaties

Symptoombestrijding bij aambeien.

Gerelateerde informatie

Dosering

Klap alles open Klap alles dicht

Aambeien:

Volwassenen en kinderen:

Eén zetpil 's morgens, 's avonds en na elke ontlasting. Vóór inbrengen de anus schoonmaken bij voorkeur met een watje met olie om het irriterende vocht te verwijderen. Eventueel de zetpil bevochtigen met water voor makkelijker inbrengen.

Bijwerkingen

Gemeld is: overgevoeligheidsreactie.

Zwangerschap

Teratogenese: Ruime ervaring bij de mens geeft geen aanwijzingen voor schadelijkheid. Zinkoxide wordt niet of nauwelijks opgenomen door de huid of slijmvliezen.

Advies: Kan worden gebruikt.

Lactatie

Overgang in de moedermelk: Nee, omdat zinkoxide niet of nauwelijks wordt opgenomen door de huid en slijmvliezen.

Advies: Kan worden gebruikt.

Waarschuwingen en voorzorgen

Bij aambeien wordt aangeraden vezelrijke voeding te gebruiken om harde ontlasting te voorkómen. Bij uitblijven van verbetering de toepassing niet voortzetten. Kan vlekken geven in kleding en ondergoed.

Eigenschappen

Zwak adstringerende werking. De zetpil heeft een zeer laag smeltpunt, waardoor hij al tijdens het inbrengen gemakkelijk smelt. Werkt nadat het gesmolten is als een zalf. Het kan twee weken duren voordat de klachten helemaal verdwenen zijn.

Groepsinformatie

zinkoxide (bij aambeien) hoort bij de groep adstringentia.

Kosten

Kosten laden…

Zie ook

Geneesmiddelgroep

Indicaties

Externe links