Ozempic is veel in de media omdat het off-label gebruikt wordt als afslankmiddel. Eerder dit jaar waarschuwde het CBG om dit medicijn niet zonder toezicht van een arts te gebruiken. 

Voor Ozempic worden in de loop van 2024 aanhoudend tekorten verwacht. Voor Victoza duurt het tekort tot minimaal het tweede kwartaal van volgend jaar.

Advies aan zorgverleners

  • Stel geen nieuwe patiënten in op Victoza totdat de levering is verbeterd. Dit duurt waarschijnlijk tot het tweede kwartaal van 2024.
  • Beperk het instellen van nieuwe patiënten op Ozempic totdat de levering is verbeterd. Dit duurt waarschijnlijk tot in ieder geval het eerste kwartaal van 2024.
  • Is een van of zijn beide diabetesmiddelen niet beschikbaar? Schrijf een geschikt alternatief voor op basis van uw klinische oordeel. 

Over Ozempic en Victoza

Ozempic en Victoza zijn goedgekeurd voor mensen met suikerziekte (diabetes). De middelen worden toegediend via een injectie in een voorgevulde pen. Patiënten krijgen een van deze medicijnen op recept van een arts en combineren deze behandeling vaak met andere medicijnen tegen suikerziekte en met een dieet en lichaamsbeweging.

Brief met risico-informatie

De handelsvergunninghouder Novo Nordisk heeft over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogenoemde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar: internisten (i.o.) / endocrinologen (i.o.), diabetes verpleegkundigen, (ziekenhuis)apothekers en huisartsen (i.o.)’. Ook is Diabetesvereniging Nederland (DVN) op de hoogte gebracht. 

Logos