Vasculitis

Vasculitis is een auto-immuunziekte wat wil zeggen dat het afweersysteem in de war is, overactief raakt en lichaamseigen cellen aanvalt, in dit geval de wand van de bloedvaten. De bloedvaten raken dan ontstoken waardoor de bloedtoevoer naar de achterliggende organen wordt verstoord. Deze organen kunnen door zuurstofgebrek slechter gaan functioneren of zelfs helemaal afsterven. Hoe de ziekte verloopt hangt af van de grootte, het type en de plaats van de ontstoken bloedvaten.

ANCA vasculitis

Sommige vormen van vasculitis kenmerken zich door de aanwezigheid van een bepaald soort antilichamen in het bloed, namelijk ANCA (Anti Neutrofiele Cytoplasma Antilichamen). We hebben het dan over ANCA vasculitis. Deze vorm van vasculitis komt vaak voor in de kleine bloedvaten. Er zijn drie vormen van ANCA vasculitis.

Het is belangrijk dat ANCA vasculitis bij gebruik van propylthiouracil snel herkend wordt om achteruitgang van de ziekte te voorkomen. Bij milde klachten kan het stoppen van propylthiouracil voldoende zijn. Soms is het noodzakelijk dat de patiënt een behandeling krijgt.

In de Amerikaanse en Engelse bijsluiters wordt (ANCA) vasculitis genoemd als mogelijke bijwerking bij gebruik van propylthiouracil. De mogelijk toevoeging van deze bijwerking aan de Europese bijsluiter wordt onderzocht.

Logos