Artsen kunnen Desuric voorschrijven als het eerste keus medicijn allopurinol onvoldoende resultaat of onaanvaardbare bijwerkingen geeft. Desuric wordt ook gebruikt wanneer er een reden is om allopurinol niet te gebruiken.

Probenecide als alternatief

Het CBG en de IGJ hebben samen met het veld naar oplossingen voor het tekort gezocht. Het importeren van benzbromaron uit andere EU-landen en landen buiten de EU is helaas niet mogelijk. De fabrikant van Desuric is op zoek naar een nieuwe leverancier van de grondstof om de productie van het medicijn te kunnen hervatten.

De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) adviseert het medicijn probenecide te overwegen in de behandeling van jicht als therapeutisch alternatief. Probenecide is opgenomen in de Richtlijn Jicht van de NVR. Probenecide (tabletten van 500 mg) is niet geregistreerd in Nederland. Alleen in gevallen van medische noodzaak kan probenecide via een artsenverklaring in Nederland geïmporteerd worden. Een aanvraag voor levering op artsenverklaring gaat via de website van IGJ.

Logos