Farmacotherapeutisch Kompas

U bevindt zich hier:

Farmacotherapeutisch Kompas Geneesmiddelen
Wis invoer

Uitbreiden…

Open/sluiten

Welke geneesmiddelen wilt u aan de vergelijking toevoegen?

bismutsubnitraat/​lidocaïne/​zinkoxide

dermatica, combinatiepreparaten C05AD01

Sluiten

clindamycine/​benzoylperoxide

dermatica, combinatiepreparaten D10AF51

Sluiten

Samenstelling

Zie voor hulpstoffen de productinformatie van CBG/EMA of raadpleeg een apotheker.

Theranal XGVS OTC Bayer bv

Toedieningsvorm
Zalf
Verpakkingsvorm
35 g

Bevat per g: bismutsubnitraat 27 mg, lidocaïne 18 mg, zinkoxide 130 mg. Bevat tevens wolvet.

Toedieningsvorm
Zetpil

Bevat per zetpil: bismutsubnitraat 100 mg, lidocaïne 60 mg, zinkoxide 450 mg.

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS).
OTC 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel.
Bijlage 2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
Aanvullende monitoring Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

Samenstelling

Zie voor hulpstoffen de productinformatie van CBG/EMA of raadpleeg een apotheker.

Duac Acne gel GlaxoSmithKline bv

Toedieningsvorm
Gel
Verpakkingsvorm
30 g

Bevat per g: clindamycine 10 mg (als fosfaat), benzoylperoxide 50 mg.

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS).
OTC 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel.
Bijlage 2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
Aanvullende monitoring Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

Advies

Voor de symptomatische behandeling van hemorroïden volstaan bij de meeste patiënten niet-medicamenteuze adviezen, zoals het vermijden van persen, het niet uitstellen van toiletgang bij aandrang, eten van vezelrijke voeding en innemen van 1,5–2 liter vocht per dag. Pas eventueel lokale therapie toe ter verlichting van klachten. Geef bij jeuk en/of irritatie vaselinecetomacrogolcrème, zinksulfaatvaselinecrème of zinkoxide-zetpillen en kies voor lidocaïnevaselinecrème indien pijn en/of brandende jeuk op de voorgrond staat. Bij persisterende of ernstige klachten van hemorroïden kan een rubberbandligatie of operatie uitgevoerd worden.

De toevoeging van bismut heeft geen voordelen boven monotherapie met lidocaïnevaseline crème of zinkoxide zetpillen.

Advies

De behandeling van acne vulgaris wordt bepaald door de ernst van de acne en de eerder toegepaste (zelf)behandeling. Behandel milde acne in eerste instantie met benzoylperoxide 5% of een lokaal retinoïde; combineer dit bij onvoldoende effect met een lokaal antibioticum. Bij matig-ernstige acne direct starten met een lokaal antibioticum in combinatie met benzoylperoxide 5% of een lokaal retinoïde. Vervang bij onvoldoende effect het lokaal antibioticum door een oraal antibioticum. Bij ernstige acne direct starten met een oraal antibioticum in combinatie met benzoylperoxide 5% of een lokaal retinoïde. Bij onvoldoende effect van een oraal antibioticum kan bij (matig-)ernstige acne als laatste alternatief isotretinoïne worden voorgeschreven, waarbij de lokale therapie vervalt.

Combineer lokale en orale antibiotica altijd met benzoylperoxide of een lokaal retinoïde; de combinatie werkt sneller en is effectiever en voorkomt of reduceert hiermee bacteriële resistentie.

Voor de lokale toediening van een combinatie met een antibioticum kan gekozen worden voor het combinatiepreparaat clindamycine/benzoylperoxide. Voordeel van het combinatiepreparaat is de eenmaaldaagse dosering en daarmee mogelijk betere therapietrouw en minder frequent aanbrengen van een eventueel irriterend vehiculum (alcohol). Nadelen zijn dat het lastig is te bepalen welke werkzame component eventuele bijwerkingen geeft en dat het antibioticum mogelijk langer wordt voorgeschreven dan strikt noodzakelijk.

Offlabel: Bij 'pitted keratolysis' kan clindamycine/benzoylperoxide worden geprobeerd, indien niet-medicamenteuze adviezen geen effect hebben en klachten als storend worden ervaren.

Indicaties

Pijn, branderigheid en jeuk bij:

  • Zalf: inwendige en uitwendige niet-bloedende aambeien.
  • Zetpil: inwendige niet-bloedende aambeien.

Gerelateerde informatie

  • aambeien

Indicaties

  • Milde tot matig-ernstige acne vulgaris, in het bijzonder ontstoken laesies, bij volwassenen en kinderen ≥ 12 jaar.
  • Offlabel: 'pitted keratolysis'.

Gerelateerde informatie

  • acne vulgaris
  • bacteriële huidinfecties

Doseringen

Klap alles open Klap alles dicht

Niet-bloedende aambeien

Volwassenen en kinderen ≥ 12 jaar én een lichaamsgewicht ≥ 25 kg

Bij inwendige aambeien: Zalf: 's morgens, 's avonds en na iedere ontlasting een kleine hoeveelheid zalf met behulp van een canule in het rectum brengen. Zetpil: 1 zetpil 1–2×/dag inbrengen. In principe max. 2 weken gebruiken.

Bij uitwendige aambeien: Zalf: 's morgens, 's avonds en na iedere ontlasting een hoeveelheid zalf ruim aanbrengen na reiniging van de anus. In principe max. 2 weken gebruiken.

Toediening: bij het uitwendig aanbrengen van de zalf en inbrengen van de zetpil een vingercondoom gebruiken of na het aanbrengen de handen wassen.

Doseringen

Klap alles open Klap alles dicht

Milde tot matig-ernstige acne vulgaris:

Volwassenen en kinderen ≥ 12 jaar:

1×/dag 's avonds dun op de aangedane huid aanbrengen. De gel moet makkelijk op de huid kunnen worden ingewreven, anders is er te veel aangebracht. Bij extreme droogheid of schilfering moet de toedieningsfrequentie verminderd worden of de behandeling tijdelijk worden gestaakt. Maximaal 12 weken continu gebruiken.

Volgens de NHG-standaard Acne:1×/dag 's avonds dun op de aangedane huid aanbrengen. Minimaal 6 weken gebruiken. Behandeling iedere 6 weken evalueren; maximaal 3 maanden gebruiken. Bij voldoende resultaat overgaan op onderhoud met benzoylperoxide monotherapie.

Bij een gevoelige of donkere huid: start met applicatie om de dag; zie ook de rubriek Waarschuwingen en Voorzorgen/Post-inflammatoire hyperpigmentatie.

Offlabel: 'pitted keratolysis':

Volwassenen en kinderen ≥ 12 jaar:

1×/dag aanbrengen gedurende 3–4 weken.

Toedieningsinformatie: vooraf de huid voorzichtig wassen met milde zeep en volledig droogdeppen. Na gebruik de handen wassen. Contact met mond, ogen, slijmvliezen en beschadigde huid vermijden; bij incidenteel contact goed afspoelen met water.

Bijwerkingen

Lokaal branderig gevoel, soms overgevoeligheidsverschijnselen.

  • Informatie van Lareb over dit middel
  • Meldformulier bijwerkingen

Bijwerkingen

Lokaal: Zeer vaak (> 10%): huidklachten (roodheid, droogte, schilfering).

Vaak (1-10%): branderig gevoel.

Soms (0,1-1%): jeuk, erythemateuze uitslag, verslechterde acne, eczeem, paresthesie.

Verder zijn gemeld: urticaria, huidverkleuring en pijn op de toedieningsplaats.

Systemisch: Verder zijn gemeld: hoofdpijn. Maagpijn, (pseudomembraneuze) colitis, (hemorragische) diarree. Allergische reacties, anafylaxie. Fotosensibilisatie.

  • Informatie van Lareb over dit middel
  • Meldformulier bijwerkingen

Interacties

Bij lokaal en rectaal gebruik van lidocaïne worden geen klinisch relevante interacties verwacht. Echter gezien de goede opname door beschadigde huid en slijmvliezen zijn deze niet uit te sluiten.

Interacties

Vermijd gelijktijdige toepassing van lokale retinoïden omdat benzoylperoxide hun werkzaamheid kan verminderen en meer kans geeft op huidirritatie. Wees voorzichtig bij gelijktijdig gebruik van zeep, schurende middelen, cosmetica met een uitdrogende werking en alcoholbevattende producten, vanwege een cumulatief irriterend effect.

Vermijd gelijktijdig gebruik met erytromycine, vanwege een antagonistisch effect.

Gelijktijdig lokaal gebruik met sulfonamide kan een tijdelijke, geel/oranje verkleuring van gezichts- en huidbeharing geven.

Zwangerschap

Lidocaïne passeert de placenta.

Teratogenese: Bismutsubnitraat: onbekend. Zinkoxide en lidocaïne: ruime ervaring bij de mens laat geen schadelijke effecten zien bij lokaal gebruik.

Farmacologisch effect: Bij lokale toediening (zalf) en rectale toediening (zetpillen) van lidocaïne is er sprake van beperkte systemische absorptie. Bij hoge systemische blootstelling van lidocaïne (parenterale toediening) tijdens de partus zijn foetale bradycardie en effecten op vitale functies van de neonaat gemeld. Echter gezien de toedieningsroute en lage dosering zijn deze effecten bij de zalf en zetpillen niet te verwachten. Zinkoxide en bismutsubnitraat worden nauwelijks opgenomen door de huid of slijmvliezen. Er zijn weinig gegevens over het gebruik van bismutzouten tijdens zwangerschap.

Advies: Alleen op strikte indicatie gebruiken.

Zwangerschap

Clindamycine passeert de placenta.

Teratogenese: Lokaal gebruik van clindamycine en benzoylperoxide tijdens de zwangerschap bij de mens laten geen toename van teratogeniteit zien.

Farmacologisch effect: Gezien de geringe systemische absorptie bij cutaan gebruik (clindamycine, benzoylperoxide) zijn nadelige effecten bij de foetus onwaarschijnlijk.

Advies: Kan (voor zover bekend zonder gevaar) volgens voorschrift worden gebruikt.

  • Informatie van Lareb over dit middel bij zwangerschap

Lactatie

Overgang in de moedermelk: Bismutsubnitraat: onbekend. Zinkoxide: nee. Lidocaïne: ja, in kleine hoeveelheden.

Farmacologische effect: De concentraties lidocaïne in moedermelk zijn laag zodat bij therapeutische doseringen geen nadelige effecten voor de zuigeling te verwachten zijn. Er zijn echter geen gegevens over het gebruik van bismutzouten tijdens de lactatie. Vanwege de te verwachten verwaarloosbare systemische blootstelling van de moeder aan bismutsubnitraat, lijkt een effect op de zuigeling niet waarschijnlijk.

Advies: Weeg het risico van het gebruik van dit geneesmiddel in combinatie met het geven van borstvoeding af.

Lactatie

Overgang in moedermelk: Clindamycine: ja. Benzoylperoxide: onbekend.

Farmacologisch effect: Gezien de geringe systemische absorptie bij de moeder bij cutaan gebruik van clindamycine en benzoylperoxide zijn nadelige effecten bij de zuigeling onwaarschijnlijk.

Advies: Kan (voor zover bekend zonder gevaar) volgens voorschrift worden gebruikt.

  • Informatie van Lareb over dit middel bij lactatie

Contra-indicaties

  • bloedende aambeien;
  • hartaandoeningen;
  • overgevoeligheid lokale anesthetica van het amide-type.

Contra-indicaties

Overgevoeligheid voor lincomycinen.

Waarschuwingen en voorzorgen

Wees voorzichtig bij ontstekingen of bloedingen in het gebied waar de zalf en zetpil moet worden toegediend. Bij het optreden van bloedende aambeien of uitblijven van verbetering het gebruik staken.

Wees voorzichtig bij ernstige leverziekte, epilepsie of een verhoogde schildklierwerking vanwege mogelijke absorptie van lidocaïne.

Waarschuwingen en voorzorgen

Maag-darmaandoeningen: wees voorzichtig bij een voorgeschiedenis van een inflammatoire darmziekte of door een antibioticum veroorzaakte colitis in de voorgeschiedenis. Bij langdurige of ernstige diarree en/of darmkrampen de behandeling onmiddellijk staken, omdat symptomen kunnen duiden op een antibiotica-gerelateerde colitis.

Huidirritatie: te dik aanbrengen van de gel leidt tot huidirritatie, zonder dat de werkzaamheid toeneemt. Bij ernstige huidirritatie (hevige roodheid, droogheid, jeuk, stekend gevoel of branderigheid) de behandeling direct staken; bij lichte irritatie het aantal applicaties verminderen of de behandeling tijdelijk onderbreken.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie: benzoylperoxide kan de huid irriteren waardoor de kans op hyperpigmentatie toeneemt. De kans op post-inflammatoire hyperpigmentatie is groter bij een donkere huid. Start daarom bij mensen met een gevoelige of donkere huid met behandeling om de dag en adviseer in de zomer een zonnebrandcrème met minimaal factor 15. Nadeel hiervan is dat de clindamycine dan ook om de dag gegeven wordt.

Fotosensibilisatie: benzoylperoxide kan gevoeligheid voor zonlicht vergroten. Vermijd het gebruik van zonnebanken/lampen en minimaliseer blootstelling aan zonlicht en andere UV-straling door gebruik van een zonnebrandcrème (met minimaal factor 15) en het dragen van beschermende kleding. Verbranding door de zon moet eerst zijn genezen voordat behandeling kan worden begonnen.

Benzoylperoxide kan een blekende werking hebben op textiel, het haar en de wenkbrauwen.

Resistentie: kruisresistentie met antimicrobiële middelen van de macrolidengroep kan voorkomen. De combinatie met benzoylperoxide vermindert de kans op bacteriële resistentie.

Onderzoeksgegevens: de veiligheid en werkzaamheid zijn niet vastgesteld bij kinderen < 12 jaar; gebruik wordt daarom niet aanbevolen.

Overdosering

Lidocaïne wordt goed geresorbeerd door beschadigd epitheel en slijmvliezen, waardoor bij overmatig gebruik intoxicatie kan ontstaan met prikkeling van het centrale zenuwstelsel en depressie van het cardiovasculaire systeem.

Eigenschappen

Lidocaïne is een oppervlakte-anestheticum van het amide-type. Het werkt pijn- en jeukstillend en geeft verlichting van branderigheid en irritatie. Bismutsubnitraat en zinkoxide hebben een adstringerende werking. Zinkoxide heeft tevens een dekkende, verkoelende en verzachtende werking.

Kinetische gegevens

Resorptie Lidocaïne: matig door de intacte huid, goed door beschadigde huid en slijmvliezen. Zinkoxide en bismutsubnitraat: nauwelijks.

Uitleg afkortingen

F biologische beschikbaarheid (fractie van de dosis die in de systemische circulatie verschijnt)
T max tijdsduur tot maximale bloedspiegel na toediening
V d verdelingsvolume (fictief volume waarin een geneesmiddel zich verdeelt over het lichaam)
T 1/2 plasmahalfwaardetijd (tijd die nodig is om een bepaalde plasmaconcentratie te halveren)
T 1/2el plasmahalfwaardetijd in de eliminatiefase, terminale halfwaardetijd

Eigenschappen

Benzoylperoxide heeft een bactericide werking (waarschijnlijk door het langzaam vrijkomen van zuurstof) tegen het vaak bij acne betrokken anaerobe Cutibacterium acnes (voorheen Propionibacterium acnes). Benzoylperoxide werkt daarnaast mild keratolytisch door oxidatie van disulfidebruggen in keratine, waardoor de vorming en omvang van comedonen wordt verminderd. Ook heeft benzoylperoxide een sebostatische werking, waardoor excessieve sebumproductie onderdrukt wordt en een droge huid ontstaat. Clindamycine is een bacteriostatisch antimicrobieel middel, behorend tot de lincomycinen. Clindamycine bindt aan de 50S-subunit van het bacteriële ribosoom en remt daarmee de vroege fase van de bacteriële eiwitsynthese. Clindamycine is werkzaam tegen o.a. de vaak voorkomende Cutibacterium acnes en heeft ook een anti-inflammatoire werking. Vooral pustels en papels worden bestreden, het is minder werkzaam tegen comedonen. Werking: na 2–5 weken.

'Pitted keratolysis' wordt veroorzaakt door een combinatie van vocht, warmte en de bacterie Corynebacterium minutissimum (mogelijk spelen ook andere bacteriën een rol). Bij een aantal patiënten met 'pitted keratolysis' bleek behandeling met clindamycine/ benzoylperoxide effectief na 3–4 weken.

Kinetische gegevens

Resorptie benzoylperoxide wordt, na omzetting tot benzoëzuur, gedeeltelijk door de intacte huid opgenomen. De opname van clindamycine door de huid is gering.
Metabolisering benzoylperoxide wordt (vnl. in de dermis) omgezet tot benzoëzuur en daarna tot hippuurzuur.
Eliminatie als hippuurzuur met de urine.

Uitleg afkortingen

F biologische beschikbaarheid (fractie van de dosis die in de systemische circulatie verschijnt)
T max tijdsduur tot maximale bloedspiegel na toediening
V d verdelingsvolume (fictief volume waarin een geneesmiddel zich verdeelt over het lichaam)
T 1/2 plasmahalfwaardetijd (tijd die nodig is om een bepaalde plasmaconcentratie te halveren)
T 1/2el plasmahalfwaardetijd in de eliminatiefase, terminale halfwaardetijd

Groepsinformatie

bismutsubnitraat/lidocaïne/zinkoxide hoort bij de groep dermatica, combinatiepreparaten.

  • adapaleen/benzoylperoxide (D10AD53) Vergelijk
  • benzoylperoxide/miconazol (D10AE51) Vergelijk
  • benzoëzuur/salicylzuur (D01AE20) Vergelijk
  • biergist/haaienlevertraan (C05AX03) Vergelijk
  • clindamycine/benzoylperoxide (D10AF51) Vergelijk
  • clindamycine/tretinoïne (D10AF51) Vergelijk
  • mucopolysaccharidepolysulfaat/salicylzuur (M02AC) Vergelijk

Groepsinformatie

clindamycine/benzoylperoxide hoort bij de groep dermatica, combinatiepreparaten.

  • adapaleen/benzoylperoxide (D10AD53) Vergelijk
  • benzoylperoxide/miconazol (D10AE51) Vergelijk
  • benzoëzuur/salicylzuur (D01AE20) Vergelijk
  • biergist/haaienlevertraan (C05AX03) Vergelijk
  • bismutsubnitraat/lidocaïne/zinkoxide (C05AD01) Vergelijk
  • clindamycine/tretinoïne (D10AF51) Vergelijk
  • mucopolysaccharidepolysulfaat/salicylzuur (M02AC) Vergelijk

Kosten

Kosten laden…

Kosten

Kosten laden…

Zie ook

Geneesmiddelgroep

  • dermatica, combinatiepreparaten

Indicaties

  • aambeien

Externe links

  • Officiële productinformatie CBG/EMA
  • Medicijnkosten.nl
  • Geneesmiddelinformatie voor patiënten

Zie ook

Geneesmiddelgroep

  • dermatica, combinatiepreparaten

Indicaties

  • acne vulgaris
  • bacteriële huidinfecties

Externe links

  • Officiële productinformatie CBG/EMA
  • Medicijnkosten.nl
  • GIPdatabank
  • Kinderformularium (NKFK)
???naar.zoeken???
Zorginstituut Nederland
Onafhankelijke geneesmiddelinformatie
voor zorgprofessionals

Service

  • Contact
  • E-learning cursus FK
  • Mobiele apps
  • Help

Over

  • Over deze site
  • Verantwoording
  • Veelgestelde vragen
  • Proclaimer
  • Copyright
  • Cookies
Het Farmacotherapeutisch Kompas gebruikt analytische cookies om het gebruik van de website te analyseren en daarmee de website te kunnen verbeteren.
Lees meer over cookies en hoe u cookies kunt uitschakelen

Web-App

Installeer deze Web-App op je iPhone: Tap het deel-icoon en daarna "Zet op beginscherm".