Samenstelling
Iberogast XGVS OTC Bayer bv
- Toedieningsvorm
- Druppelvloeistof
- Verpakkingsvorm
- 20 ml, 50 ml, 100 ml
Bevat per verpakking: extracten van Iberis amara, Angelica archangelica, Melissa officinalis, Carum carvi, Chelidonum majus, Glycyrrhiza (diverse sp.), Matricaria (Chamomilla) recutita, Mentha piperita, Silybum marianum. Bevat tevens: alcohol 31% (v/v).
Uitleg symbolen
XGVS | Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS). |
OTC | 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. |
Bijlage 2 | Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. |
Aanvullende monitoring | Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb. |
Samenstelling
Tempocol XGVS OTC Will-Pharma bv
- Toedieningsvorm
- Capsule, zacht maagsapresistent
- Sterkte
- 182 mg
Pepermuntolie ( Menthae piperitae aetheroleum) bevat oa. menthol, pulegon en menthofuran.
Uitleg symbolen
XGVS | Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS). |
OTC | 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. |
Bijlage 2 | Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. |
Aanvullende monitoring | Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb. |
Advies
Maagklachten: Start bij een (eerste) episode van maagklachten empirisch met medicatie, waarbij de mate van maagzuurremming stapsgewijs wordt opgehoogd. Achtereenvolgens is dit: een antacidum (bij voorkeur algeldraat/magnesiumhydroxide) of mucosaprotectivum (sucralfaat), een H2-antagonist (bij voorkeur famotidine), een protonpompremmer (bij voorkeur omeprazol op basis van kosten). Bouw de protonpompremmer of H2-antagonist na 4 weken gebruik af.
Multikruidenextract (Iberogast) wordt niet aanbevolen bij maagklachten, omdat de effectiviteit niet is vastgesteld.
Advies
De behandeling van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is vooral niet-medicamenteus. Alle behandelingen zijn slechts bij een deel van de patiënten effectief. Bij PDS waarbij obstipatie op de voorgrond staat (PDS-C), zijn de medicamenteuze opties het gebruik van laxantia en bij onvoldoende effect linaclotide. Bij PDS waarbij diarree op de voorgrond staat (PDS-D), zijn de medicamenteuze opties volumevergrotende laxantia en als symptomatische behandeling een onderhoudsdosering met loperamide. Bij PDS waarbij pijnklachten op de voorgrond staan, kunnen paracetamol en pepermuntolie worden overwogen. Bij alle vormen van PDS kan als laatste stap bij uitzondering een antidepressivum worden overwogen, naast de psychologische behandeling van een eventuele onderliggende stemmingsstoornis.
Indicaties
- Symptomatische behandeling van dyspepsie bij volwassenen, met name bij maagpijn, zuurbranden, vol gevoel, maag- en darmkrampen en misselijkheid.
Gerelateerde informatie
Indicaties
- Als kruidengeneesmiddel bij lichte spasmen van het maag-darmkanaal, flatulentie en buikpijn, vooral bij patiënten met prikkelbaredarmsyndroom.
Gerelateerde informatie
Doseringen
Dyspepsie
Volwassenen en kinderen > 12 jaar
20 druppels (= 1 ml) 3×/dag.
Toediening: Schudden voor gebruik. Met wat vloeistof voor of tijdens de maaltijd innemen.
Doseringen
Lichte spasmen van het maag-darmkanaal
Volwassenen en kinderen > 12 jaar
182 mg 1–3 ×/dag, zo nodig verhogen tot max. 364 mg 3×/dag.
Kinderen 8–12 jaar
182 mg max. 3×/dag.
De behandeling voortzetten tot de symptomen zijn verdwenen, gewoonlijk binnen 2–4 weken. Bij aanhoudende symptomen kan het gebruik worden voortgezet tot max. 3 maanden per kuur.
Toediening
- Vóór de maaltijd op een lege maag met voldoende koude drank innemen (bij voorkeur een glas koud water) en heel doorslikken.
- De capsules niet breken of kauwen, omdat de pepermuntolie dan voortijdig wordt afgegeven. Dit kan irritatie van de mond en de slokdarm veroorzaken.
Bijwerkingen
Zeer zelden: overgevoeligheidsreacties zoals exantheem, jeuk en dyspneu.
Verder is gemeld: leverfunctiestoornis (stijging van leverenzymwaarden en bilirubine, geelzucht en gevallen van leverfalen).
Bijwerkingen
Vaak (1–10%): hoofdpijn, brandend maagzuur, brandend gevoel rond de anus, droge mond.
Soms (0,1–1%): wazig zien.
Verder zijn gemeld: allergische reacties (op menthol: hoofdpijn, bradycardie, spiertremoren, ataxie, anafylactische shock en erythemateuze huiduitslag). Misselijkheid, braken, urine of feces met mentholgeur, dysurie, ontsteking van de glans van de penis.
Interacties
Bij gelijktijdige inname met voedsel of antacida kan de inhoud van de capsule voortijdig vrijkomen. De maagsapresistente coating van de capsule kan door andere geneesmiddelen die de maagzuurproductie verlagen, zoals H2-receptorantagonisten, protonpompremmers of antacida, voortijdig worden opgelost; gelijktijdig gebruik vermijden.
Uit in vitro onderzoek is gebleken dat pepermuntolie enige remmende werking op CYP3A4 en een calciumkanaalblokkerend effect heeft.
Zwangerschap
Teratogenese: Bij de mens, onvoldoende gegevens. Bij dieren geen aanwijzingen voor schadelijkheid.
Advies: Gebruik ontraden.
Zwangerschap
Er zijn geen of een beperkte hoeveelheid gegevens over het gebruik van pepermuntolie bij zwangere vrouwen
Teratogenese: Gegevens bij dieren zijn alleen beschikbaar voor menthol. Uit deze gegevens is geen teratogeen effect gebleken.
Advies: Gebruik ontraden.
Lactatie
Overgang in moedermelk: Onbekend.
Advies: Gebruik ontraden.
Lactatie
Overgang in de moedermelk: Onbekend.
Advies: Het gebruik van dit geneesmiddel óf het geven van borstvoeding ontraden.
Contra-indicaties
- (een voorgeschiedenis van) leveraandoeningen;
- gebruik van andere geneesmiddelen die de lever kunnen beschadigen.
Contra-indicaties
Er zijn van dit middel geen klinisch relevante contra-indicaties bekend.
Waarschuwingen en voorzorgen
Vóór het gebruik eerst NSAID-gebruik, een maagzweer of maligniteit uitsluiten als oorzaak van de klachten; Iberogast kan de symptomen maskeren.
Gevallen van leverfunctiestoornis (inclusief leverfalen) zijn gemeld. Staak behandeling bij tekenen van leverfunctiestoornis (geel worden van de huid of de ogen, donkere urine, kleurloze ontlasting, pijn in de bovenbuik),
Waarschuwingen en voorzorgen
Hepatotoxiciteit: Gebruik bij leveraandoening, cholangitis, achloorhydrie, galstenen of andere aandoeningen van de galblaas/galwegen wordt ontraden vanwege mogelijk meer kans op hepatotoxiciteit door pulegon en menthofuran.
Verergering symptomen: Bij brandend maagzuur of hiatus hernia kunnen de symptomen verergeren; dan de behandeling staken. Bij breken of kauwen van de maagsapresistente capsule kan de vluchtige olie voortijdig vrijkomen en irritatie van de maag en slokdarm geven.
Menthol kan bij zuigelingen en jonge kinderen laryngospasmen veroorzaken.
Onderzoek: Vanwege relatief weinig gegevens over de veiligheid en werkzaamheid niet gebruiken bij kinderen < 8 jaar.
Eigenschappen
Kruidengeneesmiddel bij maag- en darmziekten.
Eigenschappen
Pepermunt heeft een dosisgerelateerd antispasmodisch effect op de gladde spiercellen, doordat menthol het calciumtransport over de celmembraan beïnvloedt. Het vermindert ook het schuimvolume in de maag en darmen. De maagsapresistente coating vertraagt de afgifte tot het product het distale deel van de dunne darm bereikt. De lokale werking zorgt ervoor dat het colon zich ontspant. Het exacte werkingsmechanisme is echter niet duidelijk.
Kinetische gegevens
Resorptie | snel in het proximale deel van de dunne darm. Menthol en andere terpeenbestanddelen van pepermuntolie zijn oplosbaar in vet. |
Eliminatie | deels in de vorm van glucuronide. |
Uitleg afkortingen
F | biologische beschikbaarheid (fractie van de dosis die in de systemische circulatie verschijnt) |
T max | tijdsduur tot maximale bloedspiegel na toediening |
V d | verdelingsvolume (fictief volume waarin een geneesmiddel zich verdeelt over het lichaam) |
T 1/2 | plasmahalfwaardetijd (tijd die nodig is om een bepaalde plasmaconcentratie te halveren) |
T 1/2el | plasmahalfwaardetijd in de eliminatiefase, terminale halfwaardetijd |
Groepsinformatie
multikruidenextract hoort bij de groep kruidenmiddelen.
Groepsinformatie
pepermuntolie hoort bij de groep kruidenmiddelen.