De Helpfunctie ondersteunt u bij het gebruik van de website.

Tips

Wat tips om u snel uw weg te vinden:

Tip 1: Bekijk de korte instructiefilmpjes!
Tip 2: Gebruik het FK als voorheen in de spreekkamer.
Tip 3: Experimenteer met het nieuwe FK in de studeerkamer.

Nieuw in deze versie van het FK

Belangrijke veranderingen per 6 maart 2017 zijn:

 1. De structuur van de informatie is vernieuwd
  U vindt informatie over geneesmiddelen, geneesmiddelgroepen en vaak voorkomende indicaties, die allen via de nieuwe zoekfunctie en Bladeren benaderbaar zijn. Vanuit elk type tekst zijn er verwijzingen naar andere typen; er ontstaat daarmee een drie-eenheid van informatie.
   
 2. Er is nieuwe informatie toegevoegd
  De oude inleidingen zijn vervangen door twee nieuwe typen informatie:
  1. actuele teksten over vaak voorkomende indicaties (dus niet alle!), met onder andere een stappenplan dat is gebaseerd op in Nederland gangbare richtlijnen;
  2. actuele teksten over geneesmiddelgroepen, met een slim geneesmiddeloverzicht en de beschrijving van de werking van de groep.
    
 3. Een nieuw design
  Het design is geoptimaliseerd voor het snel kunnen vinden van informatie, het efficiënt kunnen scannen van teksten en een overzichtelijke presentatie op diverse schermformaten van diverse apparaten.
   
 4. Vernieuwde functionaliteit
  De zoekfunctie en de navigatie zijn aangepast aan de nieuwe informatietypen. De vergelijkfunctie is uitgebreid. In alle type pagina's vindt u handige verwijzingen naar gerelateerde pagina's van een ander type. Vanuit de geneesmiddelpagina kunt u nu direct naar de relevante passage in Bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering springen.

Instructiefilm 1, basisfuncties

Nieuwe informatie en structuur

In het vernieuwde FK zijn er twee nieuwe informatietypen toegevoegd, over:

 • geneesmiddelgroepen (volledig, dus alle benodigde groepen) 
 • indicaties (niet volledig, alleen de vaak voorkomende indicaties, deze informatie wordt in de loop van 2017 uitgebreid)

Vanuit de zoekfunctie kunt u, anders dan voorheen, alledrie de typen informatie vinden. Ook de bladerfunctie is aangepast aan de nieuwe structuur.

Geneesmiddelpagina's hebben verwijzingen naar geneesmiddelgroeppagina's en indicatiepagina's (indien aanwezig). Geneesmiddelgroeppagina's hebben verwijzingen naar geneesmiddelpagina's en indicatiepagina's (indien aanwezig). Indicatiepagina's hebben verwijzingen naar geneesmiddelgroeppagina's en geneesmiddelpagina's. U kunt dus vanuit elk type tekst naar een relevant ander type tekst navigeren. Dit kan nuttig zijn om informatie via een omweg te vinden, of om extra gerelateerde informatie te vinden wanneer verdieping wenselijk is. 

Instructiefilm 2, nieuwe informatie en structuur

Vergelijken

De vergelijkfunctie biedt de mogelijkheid om de drie informatietypen (geneesmiddel, geneesmiddelgroep en indicatie) te vergelijken. U kunt hiermee twee of meer pagina's van hetzelfde type met elkaar vergelijken. Het belangrijkste nut ligt in het vergelijken van twee of meer geneesmiddelen, daarom kunt u vergelijken ook vanuit de geneesmiddelpagina starten.

Vergelijken vanuit een geneesmiddelpagina

Ga binnen een geneesmiddeltekst naar de rubriek "Groepsinformatie". U kunt daar direct vergelijken met een middel uit dezelfde geneesmiddelgroep door op de knop "Vergelijken" achter het betreffende geneesmiddel te klikken.

Wilt u het geneesmiddel vergelijken met een middel van buiten de geneesmiddelgroep, klik dan op de link "...vergelijken met een ander middel". U komt dan in het vergelijkscherm waarin u een ander middel kunt selecteren. Typ daarvoor minimaal twee letters van het gezochte geneesmiddel, kies uit de lijst het gewenste middel en klik op "Vergelijk".

Vergelijken via het Menu

Klik in de menubalk op "Vergelijken". U kunt dan kiezen welk type informatie u wilt vergelijken. Meestal zal dat op geneesmiddel zijn. Selecteer 2 of meer geneesmiddelen door per geneesmiddel minimaal 2 letters in te typen en op het gewenste resultaat te klikken. Klik daarna op "Vergelijk".

Vergelijkscherm

In het vergelijkscherm vindt u de te vergelijken teksten naast elkaar. De titels van de teksten blijven bovenaan zichtbaar als u naar beneden scrollt. Klik op het kruisje rechtsboven een tekst om deze te verwijderen uit de vergelijking. Klik op "Uitbreiden" in de grijze balk rechts om een nieuwe tekst toe te voegen. Klik op de titel van de tekst om vergelijken te verlaten en naar deze tekst te gaan.

Instructiefilm 4, Vergelijken

Zoeken

Algemeen

Op de startpagina van het FK en rechtsboven in de groene balk van inhoudspagina's staat de zoekfunctie. Hiermee vindt u een geneesmiddel-, een geneesmiddelgroep- of een indicatietekst. Met de tab Snel zoeken doorzoekt u alle drie de informatietypen en krijgt u ook de resultaten van alledrie te zien. U kunt ook van te voren selecteren waarin u wilt zoeken door op een van de andere tabs te klikken.

De zoekfunctie vindt geen resultaten uit de andere pagina's van de website, zoals uit deze "Help"-tekst en alle teksten onder de tab "Farmacologie". Dit is gedaan om de zoekresultaten zoveel mogelijk te beperken tot de resultaten die voor het voorschrijven direct van belang zijn.

Resultatenlijsten

De autosuggestielijst (die na drie letters typen onder het zoekveld verschijnt) geeft maximaal 9 resultaten weer en deelt die in naar type. Typ net zoveel letters als nodig zijn om het gezochte resultaat in de lijst te krijgen. U kunt ook op "Enter" drukken, op "Zoek" of op de link "Toon meer geneesmiddelen" klikken om naar het zoekresultatenscherm te gaan. In dit scherm vindt u alle resultaten per type, plus een vermelding van de gevonden aantallen per type.

Werking Snel zoeken (spreekkamer)

De zoekmachine zoekt op vastgelegde sleutelwoorden bij elk type tekst. Per teksttype verschillen de vastgelegde sleutelwoorden.

 1. Geneesmiddel sleutelwoorden
  1. Stofnaam
  2. Merknaam
  3. Geneesmiddelgroepnaam
 2. Geneesmiddelgroep sleutelwoorden
  1. Groepnaam
  2. Paraplunaam (naam van de bovenliggende groep)
  3. Synoniemen
 3. Indicatie sleutelwoorden
  1. Indicatienaam
  2. Paraplunaam (naam van bovenliggende indicatie)
  3. Synoniemen

Voorbeeld paraplunaam: Zoek op paraplunaam "maagklachten" en u vindt o.a. gastro-oesofageale refluxklachten.

De zoekmachine ondersteunt het zoeken op delen van woorden, ongeacht waar die zich in een woord bevinden. Dus ook op uitgangen van woorden, zoals -"steroiden". Gebruik bij het zoeken geen bijzondere leestekens!

Geavanceerd zoeken (studeerkamer)

Voor "Geavanceerd zoeken" moet u eerst een van de drie informatietypen selecteren. Dit is noodzakelijk omdat "Geavanceerd zoeken" een door u te selecteren rubriek van een type tekst doorzoekt. Elk type tekst heeft eigen rubrieken.

U selecteert een rubriek, kiest tussen "Bevat" of "Bevat niet" en vult een zoekterm in. "Geavanceerd zoeken" doorzoekt tekst in de geselecteerde rubriek en niet de sleutelwoorden van de tekst. "Geavanceerd zoeken" werkt dus volledig anders dan Snel zoeken.

Voorbeeld geavanceerd zoeken bij teksttype: Geneesmiddel

Indicaties Bevat "parkinson"

en

Contra-indicaties Bevat niet "granulocytopenie" 

Instructiefilm 5, Zoeken

Zie ook

Externe links