Samenstelling

Zie voor hulpstoffen de productinformatie van CBG/EMA of raadpleeg een apotheker.

Terra Cortril + Polymyxine B oordruppels/oorzalf Pfizer bv

Toedieningsvorm
Oordruppels
Verpakkingsvorm
5 ml

Bevat per ml: hydrocortison(acetaat) 15 mg, oxytetracycline (als hydrochloride) 5 mg, polymyxine B (als sulfaat) 10.000 E.

Toedieningsvorm
Oorzalf
Verpakkingsvorm
3,5 g

Bevat per g: hydrocortison(acetaat) 10 mg, oxytetracycline (als hydrochloride) 5 mg, polymyxine B (als sulfaat) 10.000 E.

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS).
OTC 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel.
Bijlage 2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
Aanvullende monitoring Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

Advies

Voor de combinaties van een corticosteroïd met een antimicrobieel middel is geen plaats bij de behandeling van otitis externa, omdat meerwaarde niet is aangetoond. Voor de keuze van de juiste standaardbehandeling zie Otitis externa.

Indicaties

  • Secundair geïnfecteerde, inflammatoire aandoeningen van de uitwendige gehoorgang, veroorzaakt door oxytetracycline en/of polymyxine B gevoelige micro-organismen.

Gerelateerde informatie

Doseringen

Klap alles open Klap alles dicht

Secundair geïnfecteerde inflammatoire aandoeningen van de uitwendige gehoorgang

Volwassenen

Oordruppels: 2–3 druppels 2–3×/dag in de uitwendige gehoorgang van het aangedane oor druppelen gedurende enkele dagen tot max. 14 dagen.

Oorzalf: 1 strengetje van ca. 1 cm zalf 3–4×/dag in de uitwendige gehoorgang van het aangedane oor aanbrengen gedurende enkele dagen tot max. 14 dagen.

Toediening: In zijligging (of met het hoofd opzij) in de gehoorgang aanbrengen. Bij de oordruppels na indruppelen minstens 3 minuten in dezelfde houding blijven.

Bijwerkingen

Kortdurend prikkelend of branderig gevoel direct na druppelen, huidatrofie, maceratie van de huid, folliculitis, hypertrichose, miliaria, allergisch contacteczeem. Secundaire bacteriële of schimmelinfecties. Bij langdurig gebruik in het oor kunnen atrofie en perforatie van het trommelvlies optreden.

Interacties

Er zijn van dit middel geen interacties bekend.

Zwangerschap

Teratogenese: Hydrocortison: bij de mens geen aanwijzingen voor schadelijkheid bij systemisch gebruik van hydrocortison. Oxytetracycline, polymyxine B: bij de mens, onvoldoende gegevens. Systemisch gebruik van tetracyclinen kan in de tweede helft van de zwangerschap verkleuring van de tanden en een vertraagde osteosynthese veroorzaken. Echter, de systemische blootstelling bij auriculair gebruik wordt te laag geacht om nadelige effecten bij de foetus te kunnen veroorzaken.

Advies: Kan waarschijnlijk veilig worden gebruikt.

Lactatie

Overgang in de moedermelk: Hydrocortison, polymyxine B: onbekend. Oxytetracycline: ja, in geringe mate (bij systemisch gebruik).

Farmacologisch effect: De systemische blootstelling bij de moeder na gebruik van de oordruppels is verwaarloosbaar, waardoor een effect via de borstvoeding op de zuigeling onwaarschijnlijk is.

Advies: Kan waarschijnlijk veilig worden gebruikt.

Contra-indicaties

  • beschadiging/perforatie van het trommelvlies of vermoeden hiervan;
  • virus-, schimmel-, gist- of mycobacteriële infecties van de uitwendige gehoorgang.

Waarschuwingen en voorzorgen

Overgroei van niet-gevoelige micro-organismen, vooral Candida en stafylokokken, is mogelijk.

Symptomen van infecties en/of overgevoeligheidsreacties kunnen door hydrocortison worden gemaskeerd of verergeren.

Gebruik bij geperforeerd trommelvlies kan beschadiging van het binnenoor tot gevolg hebben.

Langdurig gebruik van corticosteroïden in het oor kan leiden tot atrofie van de gehoorgang en perforatie van het trommelvlies.

Eigenschappen

Hydrocortison is een zwak werkend (klasse 1-)corticosteroïd met anti-inflammatoire, antipruritische en vasoconstrictieve werking.

Oxytetracycline is een bacteriostatisch antibioticum behorend tot de tetracyclinen. Het werkingsspectrum omvat onder meer Gram-positieve en Gram-negatieve micro-organismen (waaronder Staphylococcus aureus, meticilline-gevoelig).

Polymyxine B is een bactericide antibioticum werkzaam tegen de meeste Gram-negatieve micro-organismen (waaronder Pseudomonas aeruginosa).