ureum

Samenstelling

Raadpleeg voor hulpstoffen een apotheker.

Ureum crème/vaselinecrème/koelzalf/zalf FNA XGVS OTC Formularium der Nederlandse Apothekers

Toedieningsvorm
Crème (5% en 10%)
Sterkte
50 mg/g, 100 mg/g
Toedieningsvorm
Vaselinecrème (5% en 10%)
Sterkte
50 mg/g, 100 mg/g
Toedieningsvorm
Koelzalf (5% en 10%)
Sterkte
50 mg/g, 100 mg/g
Toedieningsvorm
Zalf (5% en 10%)
Sterkte
50 mg/g, 100 mg/g

Ureum zalf watervrij FNA XGVS Formularium der Nederlandse Apothekers

Toedieningsvorm
Zalf (20% en 40%)
Sterkte
200 mg/g, 400 mg/g

Basis: vaseline en adeps lanae.

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS).
OTC 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel.
Bijlage 2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
Aanvullende monitoring Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

ureum vergelijken met een ander geneesmiddel.

Advies

De basisbehandeling van constitutioneel eczeem is het dagelijks gebruiken van indifferente middelen. Bij matig eczeem daarnaast behandelen met klasse 1- of klasse 2-corticosteroïden. Bij ernstig eczeem heeft kortdurend dagelijks gebruik (tot 2 à 3 weken) met klasse 3-corticosteroïden de voorkeur, in het gezicht of in huidplooien hebben klasse 1- of klasse 2-corticosteroïden de voorkeur. Bij verbetering corticosteroïden afbouwen. Overweeg pulstherapie met klasse 2-corticosteroïden bij frequente recidieven van ernstig eczeem. Bij de keuze van de zalf- of crèmebasis is de ervaring en voorkeur van de patiënt doorslaggevend. Als lokale therapie onvoldoende effect sorteert, kunnen in de tweedelijnszorg intensievere vormen van lokale behandeling, lichttherapie of systemische middelen worden toegepast.

Voor de behandeling van een droge huid ten gevolge van een inflammatoire dermatose of ten gevolge van een verhoorningsstoornis, is niet aangetoond dat dermatologische preparaten met 5–10% ureum effectiever zijn dan de standaardbehandeling met indifferente dermatologische basispreparaten zonder ureum. Er is geen sprake van rationele farmacotherapie.

Indicaties

  • Droge hyperkeratotische huid (zoals bij keratosis pilaris en palmoplantaire keratosen);
  • Droge huid bij constitutioneel eczeem;
  • Hyperkeratotische nagels;
  • Ichtyose.

Gerelateerde informatie

Doseringen

Klap alles open Klap alles dicht

Droge hyperkeratotische huid

Volwassenen en kinderen ≥ 1 jaar

(Vaseline)crème 5% en 10% : 2–3×/dag aanbrengen, nadat de huid met water is gereinigd. Indien de huid zacht en soepel is geworden, met grotere tussenpozen aanbrengen. Bij het wassen van de behandelde huid wordt de crème verwijderd en moet dan opnieuw worden aangebracht. (Vaseline)crème 5% en 10% is voldoende om de huid te rehydrateren, bij onvoldoende effect kan de (koel)zalf 5–10% worden geprobeerd.

Door kinderen wordt ureum vaak als prikkend ervaren, in dat geval de (vaseline)crème 5% gebruiken.

Droge huid bij constitutioneel eczeem

Volwassenen en kinderen ≥ 1 jaar

(Vaseline)crème 5% en 10% : ten minste 2×/dag aanbrengen, zo nodig vaker. Bij onvoldoende effect kan de (koel)zalf 5–10% worden geprobeerd.

Door kinderen wordt ureum vaak als prikkend ervaren, in dat geval de (vaseline)crème 5% gebruiken.

Hyperkeratotische nagels

Zalf watervrij 20% en 40%: 1×/dag aanbrengen op de aangetaste nagel en afdekken met een pleister, de zalfresten na 24 uur afwassen en de verweekte nagelsubstantie afschaven. De huid rondom de nagel beschermen met zinkoxidepasta of zinkoxidezalf. Behandelduur: 1–2 weken.

Ichtyose

Volwassenen en kinderen ≥ 1 jaar

(Vaseline)crème 5% en 10% : 2–3×/dag aanbrengen. Bij ernstige vormen de crème dik aanbrengen en 3–5 minuten laten inwerken, vervolgens uitsmeren en het teveel verwijderen. Indien de huid zacht en soepel is geworden, met grotere tussenpozen aanbrengen. Bij onvoldoende effect kan de (koel)zalf 5–10% worden geprobeerd.

Door kinderen wordt ureum vaak als prikkend ervaren, in dat geval de (vaseline)crème 5% gebruiken.

Toediening: Vermijd contact met de ogen; zie de rubriek Waarschuwingen en voorzorgen.

Bijwerkingen

Soms (0,1-1%): branderig of prikkelend gevoel, roodheid, pijn en andere irritatie.

Verder is gemeld: erytheem en pijn aan de huid.

Interacties

Ureum bevordert de penetratie van corticosteroïden.

Zwangerschap

Teratogenese: Ruime ervaring bij de mens geeft geen aanwijzingen voor schadelijkheid. Ureum wordt in het lichaam gevormd bij de omzetting van eiwitten. Het lichaam is goed in staat ureum af te breken, daardoor is het niet toxisch voor de embryo.

Advies: Kan worden gebruikt.

Lactatie

Overgang in de moedermelk: Ureum wordt in het lichaam gevormd bij de omzetting van eiwitten en is van nature aanwezig in moedermelk.

Advies: Kan worden gebruikt. Bij gebruik op de borst, het middel eerst verwijderen vanwege de kans op irritatie van de gevoelige babyhuid bij aanraking van de borst.

Contra-indicaties

  • ontstoken of beschadigde huid;
  • pasgeborenen en zuigelingen < 1 jaar in verband met irritatie en risico van uremie.

Waarschuwingen en voorzorgen

Niet gebruiken bij acuut eczeem.

Bij gebruik op het gezicht voorzichtig zijn vanwege meer kans op irritatie. Contact met en gebruik rond de ogen vermijden (via de handen); in geval van contact overvloedig spoelen met water.

Eigenschappen

Ureum heeft hydraterende eigenschappen; het verhoogt de waterbindende capaciteit van het stratum corneum en daardoor de hydratie van de huid. Daarnaast heeft ureum keratolytische eigenschappen, waardoor de dichte structuur van de hoornlaag wat losser wordt zodat de crème/zalf beter in de huid kan doordringen. Ten slotte heeft ureum een jeukstillend effect op de huid.

Groepsinformatie

ureum hoort bij de groep ureumpreparaten.

Kosten

Kosten laden…

Zie ook

Geneesmiddelgroep

Indicaties

Externe links