Geneesmiddelenoverzicht vasodilatantia, direct werkend

Deze hoofdrubriek bevat 2 rubrieken:

Toon geneesmiddelen

vasodilatantia, direct werkend

Werking

Werkingsmechanisme

Directwerkende vasodilatantia:

  • grijpen direct aan op de spierwand van de arteriolen, zonder tussenkomst van het autonome zenuwstelsel. Hierdoor relaxeert het gladde spierweefsel in de perifere arteriolen waardoor de perifere weerstand daalt.

Effect

  • Daling van de (m.n. diastolische) bloeddruk.

Typerende bijwerkingen

Relatief frequent:

  • toename van hartfrequentie, -contractiliteit en zuurstofverbruik van het hart;
  • water- en zoutretentie.

Minder frequent:

  • myocardischemie;
  • hartfalen.

Meer informatie

Cardiale neveneffecten: de verlaging van de perifere weerstand in de arteriolen van het hart gaat gepaard met een reflectoire toename van de frequentie, de contractiliteit en het zuurstofverbruik van het hart. Dit kan, vooral bij patiënten met coronair vaarlijden, leiden tot myocardischemie. De vasodilaterende effecten van minoxidil zijn groter dan die van hydralazine.

Retentie van water en zout wordt veroorzaakt door een verhoogde resorptie in de proximale tubulus. Dit is een gevolg van een verminderde nierperfusiedruk en een reflectoire stimulatie van α-adrenerge receptoren in de renale tubuli. Bij hydralazine speelt hierbij ook een verhoogde productie van renine en aldosteron een rol.

Hydralazinegebruik kan immunologische reacties veroorzaken, waarvan een lupus-achtig syndroom de meest voorkomende is. Deze dosisgerelateerde bijwerking treedt meestal op na minimaal 6 maanden van continu gebruik en komt vaker voor bij vrouwen en langzame acetyleerders.

Hypertrichose is een veelvoorkomend, vaak ingrijpend neveneffect van minoxidil. Deze bijwerking, waarbij overmatige haargroei plaatsvindt op o.a. het gezicht, de rug, borst, armen en benen, treedt meestal binnen 2 maanden na aanvang van de therapie op.

Literatuur:

  1. Aronson JK, et al. (eds). Meyler's side effects of drugs. 16th ed. Amsterdam: Elsevier, 2016.
  2. Brunton LL, et al. (eds). Goodman & Gilman’s The pharmacological basis of therapeutics. 13th ed. New York: McGraw-Hill, 2017.

Kosten

Kosten laden…

Zie ook

Indicaties

Vergelijken

vasodilatantia, direct werkend vergelijken met een andere geneesmiddelgroep.