Samenstelling
distikstofoxide zuurstof Diverse fabrikanten
- Toedieningsvorm
- medicinaal inhalatiegas, samengeperst
- Verpakkingsvorm
- metalen gascilinder
Bevat: 50% v/v distikstofoxide en 50% v/v zuurstof.
Uitleg symbolen
XGVS | Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS). |
OTC | 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. |
Bijlage 2 | Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. |
Aanvullende monitoring | Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb. |
Advies
Voor de toepassing van distikstofoxide met zuurstof is geen advies vastgesteld.
Indicaties
- Volwassenen en kinderen > 1 maand: behandeling van kortdurende pijn met lichte tot matige intensiteit, wanneer een snelle analgetische werking en snelle uitwerking gewenst zijn.
Doseringen
Pijn
Volwassenen en kinderen
Kort voor het gewenste analgetische effect toedienen, bij voorkeur door de patiënt zelf. Het effect start na 4–5 ademhalingen en is maximaal na 2–3 minuten. Na stoppen neemt het effect binnen een paar minuten af. Geef de patiënt 5 minuten onder rustige omstandigheden om te herstellen. Max. 1 uur aaneengesloten toedienen en max. op 15 opeenvolgende dagen worden herhaald. Bij toediening ≥ 6 uur (aan patiënten zonder risicofactoren) is hematologische monitoring aangewezen (raadpleeg een hematoloog).
Toediening: Uitsluitend toedienen in aanwezigheid van reanimatie apparatuur. Lokale voorschriften ten aanzien van veiligheid in acht nemen. Toedienen via een gezichtsmasker; in de tandheelkunde wordt een dubbelmasker geadviseerd, of als alternatief een nasaal masker of nasobuccaal masker met adequate afzuiging/ventilatie. Bij de behandeling van jongere kinderen die niet in staat zijn instructies op te volgen, kan het gebruik van constante gasstroom noodzakelijk zijn. Continue gasstroom alleen toepassen in aanwezigheid van deskundig personeel, kunstmatige beademing moet beschikbaar zijn. Bij toediening m.b.v. apparatuur die kouder is dan – 5 graden °C kan scheiding van het gasmengsel optreden met als gevolg overdosering van distikstofoxide.
Bijwerkingen
Vaak (1-10%): Euforie. Duizeligheid. Misselijkheid, braken.
Soms (0,1-1%): Ernstige vermoeidheid. Gevoel van druk in het middenoor. Opgeblazen gevoel, toegenomen hoeveelheid gas in de darmen.
Zeer zelden (< 0,01%): Paraparese.
Verder zijn gemeld: megaloblastaire anemie, leukopenie. Psychose, verwardheid, angst, verslaving. Hoofdpijn, myeloneuropathie, neuropathie, subacute degeneratie van het ruggenmerg, gegeneraliseerde aanvallen. Ademhalingsdepressie.
Interacties
Combinatie met andere centraal werkende middelen, zoals andere inhalatie-anesthetica, i.v.-anesthetica, opioïden of benzodiazepinen, vermeerdert de kans op een uitgesproken sedatie en onderdrukking van beschermende reflexen.
Distikstofoxide inactiveert vitamine B12. Hierdoor kunnen megaloblastaire beenmergveranderingen, polyneuropathie en/of subacute gecombineerde degeneratie van het ruggenmerg ontstaan. Daarom slechts kortdurend toepassen.
Distikstofoxide versterkt het remmende effect van methotrexaat op methioninesynthetase en foliumzuurmetabolisme.
De pulmonale toxiciteit van bv. bleomycine, amiodaron, nitrofurantoïne en verwante antibiotica kan toenemen door inhalatie van verhoogde zuurstofconcentraties.
Zwangerschap
Teratogenese: bij de mens, geen aanwijzingen voor schadelijkheid. Bij dieren invloed op de vorming van bloed en beschadiging van de foetus, waarschijnlijk door effect op de DNA-synthese.
Farmacologisch effect: Bij de pasgeborene kan ademhalingsdepressie optreden. Bij gebruik vlak voor of tijdens de bevalling kan de relaxerende werking van inhalatie-anesthetica op de baarmoeder leiden tot weeënremming en een verhoogd bloedverlies bij de moeder.
Advies: Kan kortdurend (< 3 uur) worden gebruikt. Bij toepassing rondom de partus, de pasgeborene controleren, m.n. op ademhalingsdepressie.
Vruchtbaarheid: Bescherming van vrouwelijke beroepsbeoefenaren d.m.v. een geschikt reinigings- of ventilatiesysteem is noodzakelijk.
Lactatie
Overgang in de moedermelk: onbekend, hoogstwaarschijnlijk slechts een kleine hoeveelheid.
Farmacologisch effect: onwaarschijnlijk vanwege de snelle eliminatie via de longen en de slechte oplosbaarheid in bloed en weefsel.
Advies: Het geven van borstvoeding na gebruik van distikstofoxide is waarschijnlijk veilig. Na kortdurende toepassing is onderbreking van de borstvoeding niet nodig. Niet toepassen tijdens het geven van borstvoeding.
Contra-indicaties
- pneumothorax, pneumopericardium, ernstig emfyseem, gasembolie, hoofdletsel (omdat door diffusie van N2O gasbellen of met gas gevulde holtes kunnen uitzetten);
- na (diep) duiken met risico van caissonziekte;
- na cardiopulmonaire bypass met hart-longmachine of een coronaire bypass zonder hart-longmachine;
- recente intra-oculaire gasinjectie (bv. SF6, C3F8). Zolang het gas nog niet volledig is geabsorbeerd, kan de toename in volume of druk van het gasvolume blindheid veroorzaken;
- een ernstig verwijd maag-darmkanaal;
- hartfalen, hartfunctiestoornis;
- aanhoudende verwardheid, veranderde cognitieve functie of andere verschijnselen die gerelateerd kunnen zijn aan een verhoogde intracraniële druk;
- verlaagd bewustzijnsniveau of verminderde coöperativiteit;
- vitamine B12- of foliumzuurdeficiëntie, of een genetische stoornis in dit systeem;
- letsel aan het gezicht waardoor gebruik van een toedieningsmasker problematisch is.
Waarschuwingen en voorzorgen
Houd als een constante stroom van het gasmengsel wordt gebruikt rekening met het risico van sedatie, bewusteloosheid en verminderde reflexen (regurgitatie, aspiratie).
Distikstofoxide kan diffunderen naar met lucht gevulde holtes, zodat de druk in het middenoor en andere met lucht gevulde holtes kan toenemen.
Bij een verminderde chemoreceptorfunctie, bv. bij COPD, kan ademhalingsdepressie en toename van PaCO2 ontstaan, door het hoge zuurstofgehalte.
Na beëindiging van de toediening kan zuurstofsuppletie voorkómen dat diffusie hypoxemie optreedt door de snelle ''wash out' waarbij distikstofoxide uit het bloed naar de alveoli diffundeert.
Houd het gehalte aan distikstofoxide in de omgevingslucht zo laag mogelijk en ruim onder de nationaal gestelde limietwaarde. door middel van de juiste apparatuur. Dit om het zorgpersoneel te beschermen; verminderde vruchtbaarheid is gemeld bij onvoldoende geventileerde ruimtes.
Distikstofoxide kan verslavend werken en tot misbruik leiden, zowel voor patiënten als voor zorgprofessionals.
Distikstofoxide veroorzaakt inactivatie van vitamine B12, een cofactor voor methioninesynthetase. Het gevolg (m.n. na langdurige toediening) is verstoring van het foliumzuurmetabolisme en de DNA-synthese. Langdurige (bv. > 6 uur) of frequente toediening kan leiden tot megaloblastaire veranderingen in het beenmerg, myeloneuropathie en subacute gecombineerde degeneratie van het ruggenmerg. Raadpleeg een hematoloog voor benodigde controle. Neurologische toxiciteit kan optreden zonder anemie of macrocytose en met een normale vitamine B12-spiegel. Risicofactoren zijn vitamine B12-deficiëntie, verminderde weerstand. Overweeg suppletie met vitamine B12 of foliumzuur. Start bij een bevestigde of vermoede B12-deficiëntie, of wanneer er symptomen optreden die overeenkomen met door distikstofoxide veroorzaakte effecten op methioninesynthetase, vitamine B-substitutiebehandeling, om het risico op bijwerkingen en symptomen die geassocieerd worden met remming van methioninesynthetase (zoals leukopenie, megaloblastaire anemie, myelopathie en polyneuropathie) te minimaliseren.
Overdosering
Symptomen
uitgesproken sedatie. Cyanose. Na uitzonderlijk langdurige toediening: reversibele neurologische toxiciteit en megaloblastaire beenmergveranderingen.
Voor meer informatie over symptomen en behandeling, zie toxicologie.org lachgas of Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum .
Eigenschappen
Distikstofoxide in een concentratie van 50% heeft een analgetisch effect (via de opiaatreceptoren), maar slechts een beperkte anesthetische werking (via de GABA- en glutamaatreceptoren). In deze concentratie biedt distikstofoxide een sederend en kalmerend effect, terwijl de patiënt bij bewustzijn blijft en gemakkelijk te prikkelen is. Het zuurstofgehalte zorgt voor goede zuurstofverzadiging van de hemoglobine.
Kinetische gegevens
Resorptie | Snel. |
Eliminatie | Snel, uitsluitend via de longen. |
Uitleg afkortingen
F | biologische beschikbaarheid (fractie van de dosis die in de systemische circulatie verschijnt) |
T max | tijdsduur tot maximale bloedspiegel na toediening |
V d | verdelingsvolume (fictief volume waarin een geneesmiddel zich verdeelt over het lichaam) |
T 1/2 | plasmahalfwaardetijd (tijd die nodig is om een bepaalde plasmaconcentratie te halveren) |
T 1/2el | plasmahalfwaardetijd in de eliminatiefase, terminale halfwaardetijd |
Groepsinformatie
distikstofoxide/zuurstof (lachgas) hoort bij de groep anesthetica, inhalatie.