koolteer/​levomenthol

Samenstelling

Zie voor hulpstoffen de productinformatie van CBG/EMA of raadpleeg een apotheker.

Denorex RX Tio Pharma Holding

Toedieningsvorm
Shampoo
Verpakkingsvorm
flacon 200 ml

Bevat per gram: koolteer (solutio carbonis detergens) 75 mg, levomenthol 15 mg.

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS).
OTC 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel.
Bijlage 2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
Aanvullende monitoring Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

koolteer/​levomenthol vergelijken met een ander geneesmiddel.

Advies

Behandel psoriasis in eerste instantie lokaal met indifferente middelen, zo nodig gecombineerd met een klasse 3-corticosteroïd. Voeg bij onvoldoende effect een lokaal vitamine D-analoog toe. Stap bij onvoldoende effect hiervan over op een klasse 4-corticosteroïd. Bouw na max. 4 weken het dagelijks gebruik van corticosteroïden en vitamine D-analoga af tot een intermitterende behandeling. Continueer de indifferente middelen dagelijks. Om een schilferlaag te verwijderen kan een ontschilferingsmiddel worden toegepast. Bij kinderen en bij toepassing in het gezicht of in huidplooien heeft een klasse 2-corticosteroïd de voorkeur. De keuze voor een applicatievorm is afhankelijk van de locatie van de huidafwijkingen (o.a. wel of niet behaarde hoofdhuid) en in belangrijke mate ook van de voorkeur van de patiënt. Bij onvoldoende resultaat van een lokale therapie, worden in de tweedelijnszorg intensievere vormen van lokale behandeling, lichttherapie of systemische middelen toegepast. Zie voor meer informatie de NVDV-richtlijn Psoriasis.

Bij lichte vormen van psoriasis op de behaarde hoofdhuid van volwassenen en kinderen kan behandeling met koolteershampoo afdoende zijn.

Vanwege praktische bezwaren (vieze geur) en beschikbaarheid van betere behandelalternatieven, heeft behandeling met koolteershampoo bij seborroïsch eczeem geen voorkeur. Voor de juiste standaardbehandeling zie Seborroïsch eczeem.

Indicaties

  • Psoriasis van de hoofdhuid;
  • Seborroïsch eczeem van de hoofdhuid.

Gerelateerde informatie

Doseringen

Blootstelling van behandelde hoofdhuid aan zonlicht vermijden tot 24 uur na gebruik, vanwege meer kans op zonnebrand.

Niet gebruiken op een beschadigde, nattende huid of nabij ogen.

Klap alles open Klap alles dicht

Psoriasis en seborroïsch eczeem hoofdhuid

Volwassenen en kinderen

Iedere 2 dagen gedurende de eerste 10 dagen de hoofdhuid behandelen met de shampoo. Hierna ten minste 2 of 3× per week toepassen, totdat het resultaat minder frequente behandeling toelaat. Het haar eerst goed nat maken, daarna de shampoo goed inmasseren tot een rijke schuimvorming is verkregen en ten minste 30 seconden laten inwerken. Spoelen en behandeling herhalen. Goed spoelen is belangrijk voor verwijdering van roos en schilfers. De hoofdhuid kan tijdens de behandeling gaan tintelen. De behandeling kan gecombineerd worden met gewone shampoo om het haar te wassen.

Toediening: contact met de ogen, slijmvliezen (o.a. neus, mond) en wondjes vermijden.

Bijwerkingen

Zeer zelden (< 0,01%): huidklachten (jeuk, branderig gevoel, irritatie), huiduitslag, haaruitval, fototoxiciteit, folliculitis. Verkleuring van de huid en haren.

Zwangerschap

Teratogenese: Bij de mens, onvoldoende gegevens. Sommige polyaromatische koolwaterstoffen (PAK’s) in koolteer zijn carcinogeen. In dermatologische studies zijn geen aanwijzingen voor een vergroot risico op maligniteit bij therapeutisch gebruik van koolteer op de huid. De lipofiele PAK's in koolteer worden door de huid goed opgenomen.

Advies: Gebruik tijdens het 1e trimester ontraden. Tijdens het 2e en 3e trimester alleen op strikte indicatie en kortdurend op kleine plekjes gebruiken.

Lactatie

Overgang in de moedermelk: Onbekend. Sommige polyaromatische koolwaterstoffen in koolteer zijn carcinogeen. In dermatologische studies zijn geen aanwijzingen voor een vergroot risico op maligniteit bij therapeutisch gebruik van koolteer op de huid. Blootstelling via de melk na cutaan gebruik lijkt zeer onwaarschijnlijk.

Advies: Kan waarschijnlijk veilig worden gebruikt. Eventueel incidenteel en kortdurend gebruiken.

Overig: Voorkom contact van de huid van de zuigeling met de behandelde huid van de moeder. Bij behandeling van de borst, deze eerst wassen vóór het voeden.

Contra-indicaties

  • beschadigde of nattende huid;
  • gebruik nabij ogen.

Waarschuwingen en voorzorgen

Vermijd gebruik nabij en contact met de ogen, slijmvliezen (o.a. neus, mond) en wondjes; bij contact overvloedig uitspoelen met water. Niet gebruiken op een beschadigde en nattende huid.

Fotosensibilisatie: blootstelling van behandelde huid aan zonlicht vermijden tot 24 uur na gebruik, vanwege meer kans op zonnebrand (door reactie met UVA-straling).

Staak de behandeling bij overgevoeligheid of irritatie van de hoofdhuid en haaruitval.

Wees voorzichtig bij astma; de hyperreactiviteit van de luchtwegen kan toenemen bij blootstelling aan koolteerpreparaten.

Veiligheid lange termijn: bij dierproeven is een kankerverwekkend effect van koolteer bewezen. Bij mensen is dat alleen beschreven bij industriële expositie en niet als gevolg van therapeutische toepassing op de huid.

Koolteer veroorzaakt verkleuring van huid, haren en nagels en geeft (permanente) bruinzwarte vlekken op textiel (kleding, beddengoed). Tevens heeft het een onaangename geur.

Eigenschappen

Koolteer is een complex mengsel van polyaromatische koolwaterstoffen (PAK’s), fenolen en heterocyclische verbindingen. De werking is grotendeels toe te schrijven aan de PAK’s die goed in de huid worden opgenomen. In de huidcel binden ze met het DNA, waardoor celdeling en ontsteking worden geremd. Koolteer remt de te snelle aanmaak van nieuwe epidermale cellen, breekt bestaande huidschilfers af en vermindert een overmatige talgklierafscheiding. Bij seborroïsch eczeem en psoriasis verminderen teerpreparaten hierdoor de grootte en het aantal van de epidermale cellen. Verder heeft het een anti-inflammatoire, vasoconstrictieve en adstringerende, zwak antiseptische en jeukstillende werking. Levomenthol heeft een jeukstillend effect.

Groepsinformatie

koolteer/levomenthol hoort bij de groep Koolteerpreparaten.

Kosten

Kosten laden…

Zie ook

Geneesmiddelgroep

Indicaties

Externe links