Samenstelling

Zie voor hulpstoffen de productinformatie van CBG/EMA of raadpleeg een apotheker.

Benzac XGVS OTC Galderma Benelux bv

Toedieningsvorm
Hydrogel (5%)
Sterkte
50 mg/g
Verpakkingsvorm
40 g

Bevat tevens: propyleenglycol.

Benzoylperoxide XGVS OTC Diverse fabrikanten

Toedieningsvorm
Hydrogel (5%)
Sterkte
50 mg/g
Verpakkingsvorm
30 g, 100 g
Toedieningsvorm
Hydrogel (10%)
Sterkte
100 mg/g
Verpakkingsvorm
30 g, 100 g

Bevat tevens: propyleenglycol.

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS).
OTC 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel.
Bijlage 2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
Aanvullende monitoring Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

Advies

De behandeling van acne vulgaris wordt bepaald door de ernst van de acne en de eerder toegepaste (zelf)behandeling. Behandel milde acne in eerste instantie met benzoylperoxide 5% of een lokaal retinoïde; combineer dit bij onvoldoende effect met een lokaal antibioticum. Bij matig-ernstige acne direct starten met een lokaal antibioticum in combinatie met benzoylperoxide 5% of een lokaal retinoïde. Vervang bij onvoldoende effect het lokaal antibioticum door een oraal antibioticum. Bij ernstige acne direct starten met een oraal antibioticum in combinatie met benzoylperoxide 5% of een lokaal retinoïde. Bij onvoldoende effect van een oraal antibioticum kan bij (matig-)ernstige acne als laatste alternatief isotretinoïne worden voorgeschreven, waarbij de lokale therapie vervalt.

Combineer lokale en orale antibiotica altijd met benzoylperoxide of een lokaal retinoïde; de combinatie werkt sneller en is effectiever en voorkomt of reduceert hiermee bacteriële resistentie.

Indicaties

  • Acne vulgaris.

Gerelateerde informatie

Dosering

Niet gebruiken op een beschadigde huid of vlak vóór, tijdens of kort ná het zonnebaden.

Klap alles open Klap alles dicht

Acne vulgaris:

Volwassenen en kinderen ≥ 10 jaar:

Volgens de NHG-standaard Acne: monotherapie (milde acne) of combinatietherapie: gel 5%: 1×/dag bij voorkeur 's avonds dun aanbrengen, gedurende ten minste 6 weken. Langdurig gebruiken om remissie te behouden.

Bij een gevoelige of donkere huid: start met applicatie om de dag; zie ook de rubriek Waarschuwingen en Voorzorgen.

Volgens de fabrikant: gel 5%: aanvankelijk 1×/dag, bij voorkeur 's avonds, voorzichtig dun op de huid aanbrengen; niet inmasseren. Na enkele dagen eventueel de gel 2×/dag aanbrengen. Bij onvoldoende resultaat van de gel 5% en indien deze goed wordt verdragen, eventueel overgaan op de gel 10%.

Bij een gevoelige huid alleen de gel 5 % 1×/dag 's avonds gebruiken. Zo nodig met een proefapplicatie op een klein oppervlak de reactie van de huid testen.

Bij bijwerkingen: de behandeling staken bij het optreden van jeuk, zwelling of blaarvorming. Bij ernstige irritatie de gel minder vaak aanbrengen of (tijdelijk) staken. Indien in de loop van de behandeling bijwerkingen optreden bij gebruik van de gel 10%, dan overgaan op de gel 5%.

Toedieningsinformatie: contact met ogen, mond en slijmvliezen vermijden; zie ook de rubriek Waarschuwingen en Voorzorgen. Na gebruik de handen wassen.

Bijwerkingen

Lokaal: Zeer vaak (> 10%):lichte branderigheid, erytheem en schilfering (de eerste dagen). Toenemende schilfering (de eerste weken) reversibel na tijdelijk staken. Droge huid.

Vaak (1-10%): huidklachten (jeuk, irritatie, pijn), irritatieve contacteczeem. Zie ook de rubriek Waarschuwingen en voorzorgen.

Soms (0,1-1%): allergische contacteczeem.

Verder is gemeld: overgevoeligheid.

Systemisch: Gemeld zijn: opgezwollen gelaat, anafylactische reacties (angio-oedeem).

Interacties

Vermijd gelijktijdig gebruik met lokale retinoïden; wanneer gelijktijdig gebruik geïndiceerd is, benzoylperoxide in de morgen en tretinoïne in de avond toepassen. Gelijktijdig gebruik van lokale antimicrobiële middelen kan de huidirritatie verergeren.

Gelijktijdig gebruik van keratolytische (salicylzuur), uitdrogende (middelen met een hoog alcoholgehalte), schurende, reinigende, adstringerende of irriterende middelen kan een additief irriterend effect hebben. Indien mogelijk gelijktijdig gebruik vermijden.

Zwangerschap

Teratogenese: Ruime ervaring bij de mens geeft geen aanwijzingen voor schadelijkheid. Benzoylperoxide wordt minimaal geabsorbeerd door de huid.

Advies: Kan (voor zover bekend zonder gevaar) overeenkomstig het voorschrift worden gebruikt.

Lactatie

Overgang in moedermelk: Onbekend, maar detecteerbare hoeveelheden in de moedermelk zijn onwaarschijnlijk door de minimale systemische resorptie.

Advies: Kan (voor zover bekend zonder gevaar) volgens voorschrift worden gebruikt. Niet gebruiken op de borsten.

Waarschuwingen en voorzorgen

Vermijd contact met ogen, mond en slijmvliezen, bij incidenteel contact, direct spoelen met veel water.

Bijwerkingen: de behandeling staken bij het optreden van jeuk, zwelling of blaarvorming. Bij ernstige irritatie de gel minder vaak aanbrengen of (tijdelijk) staken. Indien in de loop van de behandeling bijwerkingen optreden bij gebruik van de gel 10%, dan overgaan op de gel 5%. Zie ook de rubriek Bijwerkingen.

Gevoelige of donkere huid: benzoylperoxide kan de huid irriteren waardoor de kans op hyperpigmentatie toeneemt. De kans op post-inflammatoire hyperpigmentatie is groter bij een donkere huid. Start daarom bij mensen met een gevoelige of donkere huid met behandeling om de dag en adviseer in de zomer een zonnebrandcrème met minimaal factor 15.

Benzoylperoxide kan een blekende werking hebben op kleding, beddengoed, het haar en de wenkbrauwen.

De hulpstof propyleenglycol kan huidreacties (zoals contacteczeem) geven.

Eigenschappen

Benzoylperoxide heeft een bactericide werking tegen het vaak bij acne betrokken anaerobe Cutibacterium acnes (voorheen Propionibacterium acnes). Benzoylperoxide werkt daarnaast mild keratolytisch door oxidatie van disulfidebruggen in het keratine van het stratum corneum, waardoor de vorming en omvang van comedonen wordt verminderd. Ook heeft benzoylperoxide een sebostatische werking, waardoor excessieve sebumproductie onderdrukt wordt.

Kinetische gegevens

Resorptie (na omzetting tot benzoëzuur) gedeeltelijk door de intacte huid.
Metabolisering in de huid (vnl. in de dermis) tot benzoëzuur en daarna snel tot hippuurzuur.
Eliminatie met de urine.

Uitleg afkortingen

F biologische beschikbaarheid (fractie van de dosis die in de systemische circulatie verschijnt)
T max tijdsduur tot maximale bloedspiegel na toediening
V d verdelingsvolume (fictief volume waarin een geneesmiddel zich verdeelt over het lichaam)
T 1/2 plasmahalfwaardetijd (tijd die nodig is om een bepaalde plasmaconcentratie te halveren)
T 1/2el plasmahalfwaardetijd in de eliminatiefase, terminale halfwaardetijd