biergist/​haaienlevertraan

Samenstelling

Zie voor hulpstoffen de productinformatie van CBG/EMA of raadpleeg een apotheker.

Sperti XGVS OTC GlaxoSmithKline bv

Toedieningsvorm
Zalf
Verpakkingsvorm
25 g, 50 g

Bevat per g: biergistextract 10 mg, haaienlevertraan 30 mg.

Toedieningsvorm
Zetpil

Bevat per zetpil: biergistextract 23 mg, haaienlevertraan 69 mg.

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS).
OTC 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel.
Bijlage 2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
Aanvullende monitoring Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

biergist/​haaienlevertraan vergelijken met een ander geneesmiddel.

Advies

Voor de symptomatische behandeling van hemorroïden volstaan bij de meeste patiënten niet-medicamenteuze adviezen, zoals het vermijden van persen, het niet uitstellen van toiletgang bij aandrang, eten van vezelrijke voeding en innemen van 1,5-2 liter vocht per dag. Pas eventueel lokale therapie toe ter verlichting van klachten. Geef bij jeuk en/of irritatie vaselinecetomacrogolcrème, zinksulfaatvaselinecrème of zinkoxide-zetpillen en kies voor lidocaïnevaselinecrème indien pijn en/of brandende jeuk op de voorgrond staat. Bij persisterende of ernstige klachten van hemorroïden kan een rubberbandligatie of operatie uitgevoerd worden.

Het is niet aangetoond dat biergistextract en haaienlevertraan verlichting geven van symptomen als jeuk, pijn of zwelling bij hemorroïden.

Indicaties

  • Behandeling van klachten ten gevolge van aambeien, zoals jeuk, vochtafscheiding, bloedinkjes, pijn, of een combinatie van deze verschijnselen.

Gerelateerde informatie

Doseringen

Klap alles open Klap alles dicht

Aambeien

Volwassenen

Inwendige aambeien: bij klachten 's morgens, 's avonds en na elke ontlasting één zetpil inbrengen.

Uitwendige aambeien: bij klachten 's morgens, 's avonds en na elke ontlasting een weinig zalf aanbrengen.

Toediening

  • Reinig na de stoelgang eerst de anale opening met zacht toiletpapier en dan met een washandje en lauw water. Daarna voorzichtig droogdeppen.
  • Gebruik een vingercondoom bij het aanbrengen van de zalf en inbrengen van de zetpil, of was na het aanbrengen goed de handen met zeep.

Bijwerkingen

Zeer zelden (< 0,01%): overgevoeligheidsreacties.

Interacties

Er zijn van dit middel geen interacties bekend.

Zwangerschap

Teratogenese: Zowel bij de mens als bij dieren onvoldoende gegevens. Het is onwaarschijnlijk dat biergist of haaienlevertraan nadelige effecten heeft op de foetus.

Advies: Kan worden gebruikt.

Lactatie

Overgang in moedermelk: Onbekend.

Farmacologisch effect: Het is onwaarschijnlijk dat eventueel systemisch beschikbaar gekomen biergist of haaienlevertraan nadelige effecten heeft op de zuigeling.

Advies: Kan worden gebruikt.

Contra-indicaties

Er zijn van dit middel geen klinisch relevante contra-indicaties bekend.

Waarschuwingen en voorzorgen

Niet langdurig gebruiken en de aangegeven dosering niet overschrijden. Neem contact op met de arts indien de klachten langer dan 14 dagen aanhouden of terugkeren, en bij pijnlijke en bloedende aambeien.

Bij kinderen zijn de veiligheid en werkzaamheid niet vastgesteld; gebruik wordt niet aanbevolen.

Eigenschappen

Het levende-gistextract bevat vitaminen van de B-groep, eiwitten en een cellulaire ademhalingsfactor, SRF (Skin Respiratory Factor). Deze SRF heeft een stimulerende werking op de fixatie van zuurstof in de weefsels en bevordert daardoor het genezingsproces van aambeien en vermindert klachten zoals jeuk, pijn en zwelling. Haaienlevertraan is een olie verkregen uit de lever van haaien. Het bevat o.a. glyceriden van onverzadigde vetzuren en squaleen.

Groepsinformatie

biergist/haaienlevertraan hoort bij de groep dermatica, combinatiepreparaten.

Kosten

Kosten laden…

Zie ook

Geneesmiddelgroep

Indicaties

Externe links