biergist/​haaienlevertraan

Samenstelling

Zie voor hulpstoffen de productinformatie van CBG/EMA of raadpleeg een apotheker.

Sperti XGVS OTC GlaxoSmithKline bv

Toedieningsvorm
Zalf
Verpakkingsvorm
25 g, 50 g

Bevat per g: biergistextract 10 mg, haaienlevertraan 30 mg. Conserveermiddel: methyl- en propylparahydroxybenzoaat. Bevat tevens wolvet en butylhydroxytolueen.

Toedieningsvorm
Zetpil

Bevat per zetpil: biergistextract 23 mg, haaienlevertraan 69 mg.

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS).
OTC 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel.
Bijlage 2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
Aanvullende monitoring Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

biergist/​haaienlevertraan vergelijken met een ander geneesmiddel.

Advies

Voor de symptomatische behandeling van hemorroïden volstaan bij de meeste patiënten conservatieve maatregelen, zoals het vermijden van persen, het niet uitstellen van toiletgang bij aandrang, eten van vezelrijke voeding en innemen van 1,5-2 liter vocht per dag. Pas eventueel lokale therapie toe ter verlichting van klachten als pijn, zwelling en jeuk. Daarbij hebben indifferente middelen, zoals vaselinecetomacrogol of zinksulfaatvaseline crème of zinkoxidezetpillen, de voorkeur omdat er minder kans is op bijwerkingen. Pas bij onvoldoende verlichting hiermee als tweede keus eventueel kortdurend hydrocortison- of lidocaïnevaselinecrème toe.

Het is niet aangetoond dat biergistextract en haaienlevertraan verlichting geven van symptomen als jeuk, pijn of zwelling bij hemorroïden.

Indicaties

Aambeien.

Gerelateerde informatie

Dosering

Klap alles open Klap alles dicht

Aambeien:

Volwassenen:

Breng elke ochtend, avond en na iedere ontlasting 1 zetpil in (bij inwendige aambeien) of zalf aan (uitwendige aambeien). Eventueel kan ook inwendig de zalf aangebracht worden met een bijgeleverde applicator. Na de stoelgang eerst de anale opening reinigen en voorzichtig droogdeppen. Bij voorkeur korter dan 2 weken achtereen toepassen.

Bijwerkingen

Zeer zelden (< 0,01%): overgevoeligheidsreacties.

Zwangerschap

Teratogenese: Zowel bij de mens als bij dieren onvoldoende gegevens. Het is onwaarschijnlijk dat biergist of haaienlevertraan in de gebruikte hoeveelheden nadelige effecten voor de foetus of de zwangerschap hebben.

Advies: Kan overeenkomstig het voorschrift worden gebruikt.

Lactatie

Overgang in moedermelk: Onbekend.

Farmacologisch effect: Het is onwaarschijnlijk dat eventuele systemisch beschikbaar gekomen biergist of haaienlevertraan nadelige effecten voor zuigeling hebben.

Advies: Kan volgens voorschrift worden gebruikt.

Waarschuwingen en voorzorgen

De hulpstoffen wolvet en butylhydroxytolueen kunnen lokale huidreacties veroorzaken. De veiligheid en werkzaamheid van Sperti zijn niet vastgesteld bij kinderen; gebruik wordt niet aanbevolen.

Eigenschappen

Verzachtende en jeukstillende werking. Het gistextract bevat vitaminen van de B-groep en eiwitten.

Groepsinformatie

biergist/haaienlevertraan hoort bij de groep dermatica, combinatiepreparaten.

Kosten

Kosten laden…

Zie ook

Geneesmiddelgroep

Indicaties

Externe links