indifferente gel

Samenstelling

Raadpleeg voor hulpstoffen een apotheker.

Carbomeerwatergel 1% FNA OTC Formularium der Nederlandse Apothekers

Toedieningsvorm
Gel

Basis: water 88%, carbomeer 1%. Conserveermiddel: propyleenglycol.

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS).
OTC 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel.
Bijlage 2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
Aanvullende monitoring Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

indifferente gel vergelijken met een ander geneesmiddel.

Advies

De aanpak bij chronische jeuk van onbekende oorsprong is gericht op symptoombestrijding. Lokale indifferente middelen hebben een verzachtende, verkoelende en jeukstillende werking. Voeg eventueel levomenthol en/of een lokaal anestheticum toe. Start orale antihistaminica bij onvoldoende effect. Bij falen van lokale middelen en orale antihistaminica kunnen in de tweedelijnszorg enkele andere opties overwogen worden.

Zie voor de (indifferente) behandeling van hinderlijke jeuk bij waterpokken de NHG-behandelrichtlijn Waterpokken (2019).

Bij nattend eczeem wordt bij voorkeur een crèmebasis gekozen zoals cetomacrogol- of lanettecrème FNA. Voor de (indifferente) behandeling van eczeem zie Constitutioneel eczeem en Contacteczeem.

Indicaties

Indifferente behandeling van nattende en/of jeukende huidaandoeningen zoals:

  • jeuk, zoals bij waterpokken, insectenbeten of urticaria;
  • nattend eczeem, bv. van de behaarde hoofdhuid.

Let op! Niet gebruiken bij jeuk veroorzaakt door een droge huid.

Gerelateerde informatie

Doseringen

Klap alles open Klap alles dicht

Jeuk bij waterpokken, insectenbeten of urticaria

Volwassenen en kinderen

Naar behoefte aanbrengen zolang de jeuk aanhoudt, bv. bij waterpokken veelal 2–3×/dag. Niet gebruiken op een droge huid.

Nattend eczeem

Volwassenen en kinderen

Ten minste 1×/dag aanbrengen, bij voorkeur vaker. Toepassen zolang nodig.

Toediening: bij gelijktijdige gebruik met andere huidpreparaten zoals een crème of zalf het minst vette huidpreparaat (gel) als eerste aanbrengen en het meest vette huidpreparaat (zalf) als laatste, daarbij een tussenpoos van ten minste een kwartier tot half uur aanhouden.

Bijwerkingen

Vaak (1-10%): droge huid bij toepassing op een neutrale (niet natte) huid.

Soms (0,1-1%): irritatie (branderig en prikkelend gevoel), met name bij toepassing in huidplooien. Overgevoeligheid (bv. roodheid, jeuk, blaasjes; door propyleenglycol); zie de rubriek Waarschuwingen en voorzorgen.

Interacties

Er zijn van dit middel geen interacties bekend.

Zwangerschap

Advies: Kan volgens voorschrift worden gebruikt.

Lactatie

Advies: Kan volgens voorschrift worden gebruikt.

Contra-indicaties

Er zijn van dit middel geen contra-indicaties bekend.

Waarschuwingen en voorzorgen

Carbomeerwatergel FNA bevat propyleenglycol. Wees voorzichtig bij gebruik op de open of beschadigde huid, omdat huidirritatie (branderig en prikkelend gevoel) kan optreden. Bij het optreden van irritatie of overgevoeligheid het gebruik staken en een crème zonder propyleenglycol proberen.

Eigenschappen

Indifferente gels zijn gels zonder werkzame stof maar waarbij gebruik wordt gemaakt van de fysische eigenschappen van de bases. (Hydro)gels zijn (hydrofiele) vloeistoffen zoals water, glycerol, propyleenglycol of alcohol, waarvan de viscositeit is verhoogd door toevoeging van een verdikkingsmiddel zoals carbomeer, hypromellose of methylcellulose. De eigenschappen van de gel als zodanig, zijn te vergelijken met die van water, het hoofdbestanddeel. De gelconsistentie maakt dat dit 'water' beter op de huid te smeren is dan alleen water. Een hydrogel werkt verkoelend en indrogend door verdamping van het water uit de gel. Het is daarom niet bedoeld voor gebruik op een droge (hoofd)huid. Indifferente gels kunnen als zodanig worden toegepast, echter meestal worden ze als vehiculum/basis gebruikt voor werkzame stoffen.

Hydrogels op basis van carbomeer, zoals carbomeerwatergel FNA, zijn cosmetisch aantrekkelijk omdat ze geen vliesje achterlaten op de huid (in tegenstelling tot hydrogels op basis van cellulosederivaten) en makkelijk afwasbaar zijn.

Bij nattend eczeem werkt de gel indrogend, verkoelend en jeukstillend. De vochtige huid droogt in en kan sneller genezen; effect treedt op binnen enkele dagen. Het verkoelende effect treedt meteen op doordat water in de gel op de huid verdampt; jeuk vermindert hierdoor snel.

Bij jeuk door waterpokken, insectenbeten of urticaria werkt de gel indrogend, verkoelend en jeukstillend. Het verkoelende effect treedt meteen op doordat water in de gel op de huid verdampt; jeuk vermindert hierdoor snel. Het verkoelend en jeukstillend effect houdt aan tot het water is verdampt.

Groepsinformatie

indifferente gel hoort bij de groep indifferente middelen.

Kosten

Kosten laden…

Zie ook

Geneesmiddelgroep

Indicaties

Externe links