indifferente (vette) crème

Samenstelling

Raadpleeg voor hulpstoffen een apotheker.

Cetomacrogolcrème FNA OTC Formularium der Nederlandse Apothekers

Toedieningsvorm
Crème

Conserveermiddel: sorbinezuur.

Cetomacrogolcrème met vaseline FNA OTC Formularium der Nederlandse Apothekers

Toedieningsvorm
Vaselinecrème
Sterkte
10 %, 20 %, 50 %

Percentage vaseline genoteerd bij sterkte. Conserveermiddel: sorbinezuur.

Lanettecrème I/II FNA OTC Formularium der Nederlandse Apothekers

Toedieningsvorm
Crème

Conserveermiddel: sorbinezuur. Lanettecrème II heeft een vastere consistentie dan Lanettecrème I.

Lanettecrème met vaseline FNA OTC Formularium der Nederlandse Apothekers

Toedieningsvorm
Vaselinecrème
Sterkte
10 %, 20 %, 50 %

Percentage vaseline genoteerd bij sterkte. Conserveermiddel: sorbinezuur.

Vaselinecetomacrogolcrème FNA OTC Formularium der Nederlandse Apothekers

Toedieningsvorm
Vaselinecrème
Sterkte
23 %

Percentage vaseline genoteerd bij sterkte. Conserveermiddel: propyleenglycol.

Vaselinelanettecrème FNA OTC Formularium der Nederlandse Apothekers

Toedieningsvorm
Vaselinecrème
Sterkte
23 %

Percentage vaseline genoteerd bij sterkte. Conserveermiddel: propyleenglycol.

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS).
OTC 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel.
Bijlage 2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
Aanvullende monitoring Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

indifferente (vette) crème vergelijken met een ander geneesmiddel.

Advies

Indifferente middelen zoals indifferente (vette) crèmes worden wereldwijd als basisbehandeling aangeraden bij psoriasis en (constitutioneel) eczeem om de huid te hydrateren, schilfering, droogheid, jeuk en irritatie te verminderen en de barrièrefunctie van de huid te versterken. Voor de (indifferente) behandeling van eczeem en psoriasis zie Constitutioneel eczeem, Psoriasis en Contacteczeem.

De aanpak bij chronische jeuk van onbekende oorsprong is gericht op symptoombestrijding. Lokale indifferente middelen hebben een verzachtende, verkoelende en jeukstillende werking. Voeg eventueel levomenthol en/of een lokaal anestheticum toe. Start orale antihistaminica bij onvoldoende effect. Bij falen van lokale middelen en orale antihistaminica kunnen in de tweedelijnszorg enkele andere opties overwogen worden.

Crèmes werken verzachtend en beschermend op de aangedane huid en zijn geschikt voor een neutrale huid of soms nattende huid (zoals bij nattend eczeem). De vette crèmes/vetcrèmes werken (sterk) hydraterend, beschermend en verzachtend op de aangedane huid en zijn geschikt voor een droge tot zéér droge huid (afh. van hoeveelheid vaseline).

Voor de symptomatische behandeling van hemorroïden volstaan bij de meeste patiënten niet-medicamenteuze adviezen, zoals het vermijden van persen, het niet uitstellen van toiletgang bij aandrang, eten van vezelrijke voeding en innemen van 1,5-2 liter vocht per dag. Pas eventueel lokale therapie toe ter verlichting van klachten. Geef bij jeuk en/of irritatie vaselinecetomacrogolcrème, zinksulfaatvaselinecrème of zinkoxide-zetpillen en kies voor lidocaïnevaselinecrème indien pijn en/of brandende jeuk op de voorgrond staat. Bij persisterende of ernstige klachten van hemorroïden kan een rubberbandligatie of operatie uitgevoerd worden.

Indicaties

  • Vette crème: Indifferente behandeling van huidaandoeningen waarbij een verzachtend, beschermend en hydraterend effect gewenst is zoals o.a. bij een droge/jeukende huid, eczeem, psoriasis en aambeien.
  • Crème: Indifferente behandeling van aandoeningen van de neutrale huid of soms nattende huid (zoals bij nattend eczeem), waarbij een verzachtend en beschermend effect gewenst.

Gerelateerde informatie

Doseringen

Klap alles open Klap alles dicht

Indifferente behandeling van huidaandoeningen

Volwassenen en kinderen

2×/dag, zo nodig vaker. Altijd smeren na het douchen of baden, bij aandoeningen van de handen altijd smeren na handen wassen.

Aambeien

Volwassenen en kinderen

Vaselinecetomacrogolcrème FNA: 2×/dag en na elke ontlasting aanbrengen.

Toediening: bij aanbrengen van meerdere huidpreparaten, volgens protocol aanbrengen.

Bijwerkingen

Als gevolg van propyleenglycol: irritatie (branderig en prikkelend gevoel), met name bij toepassing onder occlusie (huidplooien), open of beschadigde huid en allergische huidreacties (incidentie mogelijk > 2%). Irritatie of overgevoeligheid (bv. roodheid, jeuk, blaasjes) voor andere hulpstoffen (bv. sorbinezuur); zie ook de rubriek Waarschuwingen en voorzorgen.

Interacties

Indifferente (vette) crème niet tegelijkertijd met een lokaal corticosteroïd, vitamine D-analoog of ander huidpreparaat aanbrengen, maar bijvoorbeeld één uur of langer erna. Bij gelijktijdige gebruik met andere huidpreparaten zoals een gel of zalf het minst vette huidpreparaat (gel) als eerste aanbrengen en het meest vette huidpreparaat (zalf) als laatste, daarbij een tussenpoos van ten minste een half uur aanhouden.

Zwangerschap

Advies: Kan worden gebruikt.

Lactatie

Advies: Kan worden gebruikt.

Contra-indicaties

Er zijn van dit middel geen contra-indicaties bekend.

Waarschuwingen en voorzorgen

Vaselinecetomacrogol- en vaselinelanettecrème FNA bevatten propyleenglycol. Wees voorzichtig bij gebruik op de open of beschadigde huid, omdat huidirritatie kan optreden.

Bij het optreden van overgevoeligheid of irritatie het gebruik staken en een andere (vette) crème proberen (met een andere hulpstof).

Eigenschappen

Indifferente (vette) crèmes zijn crèmes of vette crèmes die geen werkzame stof bevatten, maar waarbij gebruik wordt gemaakt van de fysische eigenschappen van de bases. Het zijn mengsels van water en vetten waaraan één of meerdere emulgatoren zijn toegevoegd. Indifferente (vette) crèmes worden als zodanig toegepast en kunnen als vehiculum/basis worden gebruikt voor werkzame stoffen.

Cetomacrogol- en lanettecrème FNA zijn o/w crèmes waarbij de binnenste fase (vetfase) in zeer fijne druppeltjes is verdeeld in de buitenste fase (waterfase) met behulp van één of meerdere emulgatoren. Crèmes werken verzachtend en beschermend op de aangedane huid en zijn geschikt voor een neutrale huid of soms nattende huid (zoals bij nattend eczeem). Soms wordt de voorkeur gegeven aan cetomacrogolcrème omdat de geur van Lanettecrème als minder prettig wordt ervaren.

De vette crèmes/vetcrèmes zijn crèmes die een deel vaseline (10, 20, 23 of 50%) bevatten. Vaseline heeft een occlusief effect waardoor de waterverdamping vanuit de huid wordt verminderd. Vetcrèmes werken hydraterend, verzachtend en beschermend op de aangedane huid en zijn geschikt voor een droge tot zéér droge huid (afh. van hoeveelheid vaseline); de droogheid vermindert en daarmee ook de jeuk en irritatie. Met een toenemend percentage vaseline trekken de vetcrèmes minder in de huid, geven ze de huid een glanzender uiterlijk en zijn ze aanmerkelijk minder goed afwasbaar.

Bij een droge en daardoor jeukende huid wordt de huid direct na insmeren soepel en neemt de jeuk af. De huid wordt gehydrateerd en verdere uitdroging wordt vookomen. Bij eczeem en psoriasis verminderen schilfering, droogheid, kloven, jeuk en irritatie en wordt de barrièrefunctie van de huid versterkt. Bij aambeien werkt vaselinecetomacrogolcrème verzachtend, jeukstillend en beschermend tegen irriterend anusvocht; met een vette crème wordt een barrière aangebracht, zonder dat gevaar van verweking van de huid door een afsluitende laag optreedt, zoals bij gebruik van pure vaseline.

Groepsinformatie

indifferente (vette) crème hoort bij de groep indifferente middelen.

Kosten

Kosten laden…

Zie ook

Geneesmiddelgroep

Indicaties

Externe links