Samenstelling

Raadpleeg voor hulpstoffen een apotheker.

Cetomacrogolzalf FNA OTC Formularium der Nederlandse Apothekers

Toedieningsvorm
Vette zalf

Bevat: vaseline 38% en paraffine 21%.

Koelzalf FNA OTC Formularium der Nederlandse Apothekers

Toedieningsvorm
Zalf

Bevat: arachideolie 58% en water 25%.

Lanettezalf FNA OTC Formularium der Nederlandse Apothekers

Toedieningsvorm
Vette zalf

Bevat: vaseline 38% en paraffine 21%.

Vaselineparaffinezalf I/II FNA OTC Formularium der Nederlandse Apothekers

Toedieningsvorm
Vette zalf

Bevat: vaseline 50% en paraffine 50%. Vaselineparaffinezalf I is iets dunner dan vaselineparaffinezalf II.

Waterhoudende zalf FNA OTC Formularium der Nederlandse Apothekers

Toedieningsvorm
Zalf

Bevat: vaseline 56%, water 30%.

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS).
OTC 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel.
Bijlage 2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
Aanvullende monitoring Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

Advies

Indifferente middelen zoals indifferente zalven worden wereldwijd als basisbehandeling aangeraden bij psoriasis en (constitutioneel) eczeem, om de (zeer) droge huid te hydrateren en schilfering, jeuk, droogheid en irritatie te verminderen en de barrièrefunctie van de huid te versterken. Voor de (indifferente) behandeling van eczeem en psoriasis zie Constitutioneel eczeem, Psoriasis en Contacteczeem.

De aanpak bij chronische jeuk van onbekende oorsprong is gericht op symptoombestrijding. Lokale indifferente middelen hebben een verzachtende, verkoelende en jeukstillende werking. Voeg eventueel levomenthol en/of een lokaal anestheticum toe. Start orale antihistaminica bij onvoldoende effect. Bij falen van lokale middelen en orale antihistaminica kunnen in de tweedelijnszorg enkele andere opties overwogen worden.

De vette zalven Cetomacrogol- en Lanettezalf FNA en Vaselineparaffinezalf I en II FNA zijn geschikt voor de zeer droge huid. Koelzalf FNA en Waterhoudende zalf FNA zijn geschikt voor de droge huid en hebben bij aanbrengen een tijdelijk verkoelend (jeukstillend) effect.

Indifferente middelen worden veelal volledig vergoed vanuit de basisverzekering en er worden geen afleverkosten in rekening gebracht door de apotheek.

Indicaties

  • Indifferente behandeling van (zeer) droge huidaandoeningen zoals bij een droge/jeukende huid, eczeem en psoriasis.

Gerelateerde informatie

Doseringen

Klap alles open Klap alles dicht

Indifferente behandeling van (zeer) droge huidaandoeningen

Volwassenen en kinderen

1–2×/dag, zo nodig vaker. Altijd aanbrengen na het douchen of baden.

Toediening

  • Indifferente zalf niet tegelijkertijd met een crème/zalf met een lokaal corticosteroïd of vitamine D-analogon aanbrengen, maar één uur of langer erna;
  • Bij gelijktijdig gebruik met andere huidpreparaten, zoals een crème of gel, het minst vette huidpreparaat (gel) als eerste aanbrengen en het meest vette huidpreparaat (vette zalf) als laatste, daarbij een tussenpoos van ten minste een kwartier tot half uur aanhouden;
  • Bij aanbrengen van meerdere zalven ten minste een half uur aanhouden tussen de beide applicaties; de vorige zalf is dan meestal voldoende in de huid getrokken en niet meer voelbaar.

Bijwerkingen

Soms (0,1-1%): irritatie voor één van de hulpstoffen, met name bij toepassing onder occlusie (huidplooien) of andere gevoelige huiddelen. Overgevoeligheid voor één van de hulpstoffen; zie ook de rubriek Waarschuwingen en voorzorgen.

Interacties

Indifferente zalf niet tegelijkertijd met een crème/zalf met een lokaal corticosteroïd of vitamine analogon aanbrengen, maar één uur of langer erna.

Zwangerschap

Advies: Kan worden gebruikt.

Lactatie

Advies: Kan worden gebruikt.

Contra-indicaties

Er zijn van dit middel geen contra-indicaties bekend.

Waarschuwingen en voorzorgen

Bij het optreden van overgevoeligheid of irritatie voor één van de hulpstoffen (zoals bv. wolvet in waterhoudende zalf FNA) het gebruik staken en een andere (vette) zalf proberen.

Eigenschappen

Indifferente zalven zijn zalven die geen werkzame stof bevatten, maar waarbij gebruik wordt gemaakt van de fysische eigenschappen van de bases. Zalven zijn in de regel mengsels van vetten en zijn watervrij. Het zijn meestal 'vette zalven' die door de aanwezigheid van relatief veel emulgator vrij veel water kunnen opnemen (Cetomacrogol- en Lanettezalf FNA) of alleen uit vaseline en paraffine bestaan (Vaselineparaffinezalf FNA). Koelzalf en Waterhoudende zalf FNA zijn mengsels van water en vetten en dus eigenlijk vette crèmes, maar worden vanwege het uiterlijk ook vaak 'zalven' genoemd (voelen vettiger aan en zijn vaak dikker dan crèmes).

Zalven werken hydraterend (doordat de huid minder water verliest door verdamping), verzachtend en beschermend op de aangedane huid en zijn geschikt voor een droge huid; de droogheid vermindert en daarmee ook jeuk en irritatie. De vette zalven werken nog meer hydraterend en zijn daarmee geschikt voor de zeer droge huid.

De vette zalven Cetomacrogol- en Lanettezalf FNA en Vaselineparaffinezalf I en II FNA zijn geschikt voor de zeer droge huid; vaselineparaffinezalf is daarbij met name geschikt voor toepassing op handen en voeten. Vette zalven dringen nauwelijks in de huid door, waardoor deze na toepassing ervan vettig kan aanvoelen. Cetomacrogol- en Lanettezalf FNA bevatten naast vetten een emulgator waardoor ze met water mengbaar en afwasbaar zijn. Vaselineparaffinezalf I is een dun smeerbare zalf. Vaselineparaffinezalf II bevat een iets viskeuzere kwaliteit paraffine waardoor de zalf iets steviger is, maar nog steeds beter smeerbaar dan vaseline alleen. De vaselineparaffinezalven zijn niet met water afwasbaar en bevatten verder geen andere hulpstoffen.

Koelzalf FNA en Waterhoudende zalf FNA zijn hydrofobe crèmes (w/o crèmes; water is fijn verdeeld in de buitenste vetfase) maar worden vaak zalven genoemd vanwege de overeenkomst in eigenschappen. Ze werken tevens verkoelend doordat ze water bevatten dat na aanbrengen verdampt; het verkoelende (jeukstillende) effect houdt enkele minuten aan. Ze zijn geschikt voor een droge huid en niet met water afwasbaar.

Bij een (zeer) droge en daardoor jeukende huid wordt de huid direct na insmeren van een indifferente (vette) zalf soepel en neemt de jeuk af. De huid wordt gehydrateerd en verdere uitdroging wordt voorkomen. Bij eczeem en psoriasis verminderen schilfering, droogheid, kloven, jeuk en irritatie en wordt de barrièrefunctie van de huid zoveel mogelijk hersteld.

Groepsinformatie

indifferente (vette) zalf hoort bij de groep indifferente middelen.