Geneesmiddelenoverzicht anesthetica, lokaal via huid of slijmvlies

Deze hoofdrubriek bevat 7 rubrieken:

Toon geneesmiddelen

Toon geneesmiddelen

Toon geneesmiddelen

Toon geneesmiddelen

Toon geneesmiddelen

Toon geneesmiddelen

anesthetica, lokaal via huid of slijmvlies

Werking

Werkingsmechanisme

Lokale anesthetica

  • blokkeren reversibel de natriumkanalen van de zenuwcel, door interactie met receptoren aan de binnenkant van de membraan. Hierdoor kan geen depolarisatie van de zenuwcel optreden, wat de prikkelgeleiding in perifere zenuwbanen en -vezels tijdelijk verhindert.

Capsaïcine

  • remt de synthese van substance-P, dat betrokken is bij de overdracht van pijnprikkels vanuit de perifere zenuwen naar het centrale zenuwstelsel. In het begin van de behandeling wordt substance-P vrijgezet uit de zenuwuiteinden. Dit veroorzaakt een warm en branderig gevoel. Bij voortzetting van de therapie treedt na 1-2 weken depletie op van substance P, het branderige gevoel neemt af en de geleiding van pijnprikkels wordt verhinderd.

Effect

  • het tijdelijk ongevoelig zijn voor pijnprikkels van huid en slijmvliezen, door tijdelijke onderdrukking van de prikkelgeleiding;
  • in beperkte mate: vermindering van jeuk.

Typerende bijwerkingen

  • Lokale anesthetica die worden aangebracht op een beschadigde huid kunnen snel worden geabsorbeerd, waarna systemische bijwerkingen kunnen optreden.
  • De belangrijkste systemische bijwerkingen van lokale anesthetica betreffen het centrale zenuwstelsel en het hart en vaatstelsel. Zie hiervoor ook lokale anesthetica, parenteraal, typerende bijwerkingen.
  • Zie verder voor de bijwerkingen van deze middelen de betreffende geneesmiddelteksten.
  • De plaats van toediening, en dan met name de mate van vascularisatie van het behandelde gebied, is van belang voor de absorptiesnelheid. Na toediening op slijmvliezen komen bloedspiegels voor die vergelijkbaar zijn met de spiegels na i.v.-injectie.

Kosten

Kosten laden…

Vergelijken

anesthetica, lokaal via huid of slijmvlies vergelijken met een andere geneesmiddelgroep.

Zie ook

Indicaties

Bronnen