seleensulfide

Samenstelling

Zie voor hulpstoffen de productinformatie van CBG/EMA of raadpleeg een apotheker.

Selsun XGVS OTC Sanofi SA

Toedieningsvorm
Suspensie voor cutaan gebruik
Sterkte
25 mg/ml
Verpakkingsvorm
60 ml, 120 ml

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelen vergoedings systeem (GVS).
OTC 'Over the counter', dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel.
Bijlage 2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
Aanvullende monitoring Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

seleensulfide vergelijken met een ander geneesmiddel.

Advies

Bij seborroïsch eczeem kunnen niet-medicamenteuze maatregelen klachten verminderen. Overweeg bij milde vormen van hoofdroos, een behandeling met shampoo met zinkpyrithion of piroctone. Behandel bij onvoldoende effect met ketoconazol of seleensulfide tot de schilfering en/of korsten zijn verdwenen. Voeg bij roodheid en jeuk kortdurend een klasse 1-corticosteroïd, of bij onvoldoende effect een klasse 2–corticosteroïd toe. Voeg eventueel ureum of salicylzuur toe om dikke korsten sneller te laten verdwijnen. In geval van ‘berg’ bij kinderen kan meestal volstaan worden met het afweken van de schilferlaag met olie. Behandel bij onvoldoende effect met ketoconazol, tot de schilfering en/of korsten zijn verdwenen. Voeg bij roodheid en jeuk kortdurend een klasse 1-corticosteroïd toe.

Dermatomycosen: Oppervlakkige tinea-infecties worden met een lokaal antimycoticum (imidazoolderivaat of terbinafine) behandeld. Bij oppervlakkige Candida-infecties heeft een imidazoolderivaat de voorkeur. Tinea pedis met mocassinpatroon wordt behandeld met oraal terbinafine. Pityriasis versicolor kan worden behandeld met seleensulfide of een lokaal imidazoolderivaat. Medicamenteuze behandeling van onychomycosen is meestal niet nodig. Desgewenst kan worden behandeld met oraal terbinafine (teennagels) of oraal itraconazol (vingernagels). Diepe dermatomycosen worden behandeld met oraal terbinafine.

Indicaties

  • Symptomatische behandeling van seborroe van de hoofdhuid;
  • Pityriasis versicolor.

Gerelateerde informatie

Dosering

Niet toepassen op ontstoken of beschadigde huid (bv. na krabben).

De huid en het haar niet langer met de suspensie in contact laten komen dan voorgeschreven in verband met de kans op lokale irritatie.

Metalen voorwerpen kunnen worden aangetast: vóór het aanbrengen sieraden (zoals ringen, armbanden, oorbellen, halskettingen, haarspelden, piercings) af- of uitdoen.

Klap alles open Klap alles dicht

Seborroe van hoofdhuid:

Haren en hoofdhuid goed nat maken met warm water en eerst wassen met een gewone shampoo. Met 1–2 dessertlepels suspensie (5–10 ml, afhankelijk van de haarlengte) de hoofdhuid en haren goed inmasseren en 2–3 minuten laten inwerken. Schoonspoelen met water; bij beschadigd haar minimaal 5 min uitspoelen om verkleuring te vermijden (zie ook onder waarschuwingen en voorzorgen). Deze behandeling herhalen. Grondig schoonspoelen met water. Duur van de behandeling: de eerste 2 weken 2×/week, de volgende 2 weken 1×/week, daarna naar behoefte.

Pityriasis versicolor:

De suspensie aanbrengen op de aangedane plaatsen en laten schuimen met een kleine hoeveelheid water; 10 minuten laten inwerken, daarna zorgvuldig afspoelen. Duur van de behandeling: 1×/dag gedurende 7 dagen.

Vóór gebruik de suspensie krachtig schudden.

Na gebruik de handen goed wassen en nagels goed borstelen.

Bijwerkingen

Zeer zelden (< 0,01%): lokale irritatie, branderig gevoel. Blaarvorming (bij te lange inwerktijd van seleensulfide). Sneller vet worden van haar en hoofdhuid (rebound effect), haaruitval, haarverkleuring. Resorptie (bij langdurig frequent gebruik op beschadigde huid) kan leiden tot seleenintoxicatie (maag-darmstoornissen, verlies van eetlust, hevig transpireren, tremoren, lethargie, asthenie, knoflookgeur van de uitgeademde lucht).

Interacties

Er zijn van dit middel geen interacties bekend.

Zwangerschap

Teratogenese: Bij de mens geen aanwijzingen voor schadelijkheid, mits gebruikt op de intacte huid.

Advies: Kan volgens voorschrift worden gebruikt op de intacte huid.

Lactatie

Overgang in de moedermelk: Onbekend. Mits gebruikt op de intacte huid is de resorptie van seleensulfide minimaal.

Advies: Weeg het risico van het gebruik van dit geneesmiddel in combinatie met het geven van borstvoeding af.

Waarschuwingen en voorzorgen

Overweeg de behandeling te staken als lokale irritaties aanhouden.

Bij toepassing op beschadigd haar (bv. na verven, bleken, permanent) of bij grijs of wit haar, kan door de suspensie verkleuring van het haar optreden. Daarom direct na gebruik het haar grondig (minimaal 5 minuten) uitspoelen.

Contact met de ogen of slijmvliezen vermijden. Indien ogen zijn aangedaan, direct spoelen met water.

Vanwege het ontbreken van gegevens over de veiligheid wordt het gebruik bij kinderen afgeraden.

Eigenschappen

Antimycoticum voor lokaal dermatologisch gebruik. Gearomatiseerde suspensie van seleensulfide met emulgentia. Het werkingsmechanisme bij seborroe is onduidelijk. Seleensulfide is werkzaam tegen Malassezia furfur (voorheen Pityrosporum ovale), een schimmel (gist) die deel uitmaakt van de natuurlijke flora van de oppervlakkige lagen van de huid en hoofdhuid. Een hypothese is dat seleensulfide na opname in epitheelweefsel uiteenvalt in seleen- en sulfide-ionen, waarna seleenionen enzymsystemen blokkeren die belangrijk zijn voor de groei van epitheelweefsel.

Kinetische gegevens

Resorptie vrijwel niet door de intacte huid; na inwrijven is slechts een geringe verhoging van de seleenuitscheiding in de urine vastgesteld.

Uitleg afkortingen

F biologische beschikbaarheid (fractie van de dosis die in de systemische circulatie verschijnt)
T max tijdsduur tot maximale bloedspiegel na toediening
V d verdelingsvolume (fictief volume waarin een geneesmiddel zich verdeelt over het lichaam)
T 1/2 plasmahalfwaardetijd (tijd die nodig is om een bepaalde plasmaconcentratie te halveren)
T 1/2el plasmahalfwaardetijd in de eliminatiefase, terminale halfwaardetijd

Groepsinformatie

seleensulfide hoort bij de groep antimycotica, overige.

Kosten

Kosten laden…

Zie ook

Geneesmiddelgroep

Indicaties

Externe links